Đerlek: U bolnicama se od korone leči manje od 2.000 ljudi, oprez i dalje važan 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (ariva)

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je danas da epidemije ne prate matematičke progresije i da treba biti još uvek oprezan, ali da je trenutna situacija ohrabrujuća, jer je u Srbiji trenutno manje od 2.000 osoba hospitalizovano zbog kovida-19.

On je za RTS naveo da je „teško licitirati datumima“ kada bi moglo da dođe do daljeg popuštanja protivepidemioloških mera, ali da je Srbija „na dva, tri koraka“ od broja od 50 odsto imunizovanih građana.

„Trenutno je prvom dozom vakcine imunizovano 2,37 miliona punoletnih građana, dok je drugu dozu primilo 1,87 miliona punoletnih… U Beogradu je 48 odsto primilo prvu dozu“, naveo je Đerlek.

Prema njegovim rečima, veća odgovornost za dalji uspeh vakcinacije sada leži na lokalnim samoupravama i njihovim zdravstvenim sistemima.

„Slabija vakcinacija je tamo gde je bila loša organizacija i nezainteresovanosti (lokalnih vlasti). Učinićemo da na tim područjima iskoristimo sve moguće motive i animiramo javnost… Trenutno imamo 225 mobilnih vakcinalnih punktova, a još ćemo povećati broj mobilnih ekipa“, rekao je Đerlek.

On je ponovio poziv mladim ljudima da iskoriste dovoljan broj vakcina i da se imunizuju i da epidemiji ne dopuste „da zbog nje izgube ijedan dan normalnog života“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari