Dragan Đilas u novom pismu urednicima RTS-a: Vi ste sramota Srbije 1Foto: FoNet/Milica Vučković

“Vi danas ljudima koji govore da treba da se spremamo za rat na Kosovu dajete mogućnost da iznose svoje stavove. Za njih na RTS-u ima prostora. Za nas, koji nudimo drugačiju, normalnu, pristojnu, sigurnu, stabilnu Srbiju – nema. Vi zato niste Javni servis Srbije. Vi ste sramota Srbije”, poručio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas urednicima RTS-a u novom dopisu.

On je, kako prenosi SSP, naveo da mesec dana argumentovano navodi šta RTS sve ne objavljuje u svojim dnevnicima. „Umesto odgovora dobio sam vređanje kroz više nepotpisanih tekstova za koje se tvrdi da ih je napisao takozvani kolegijum koga pored urednika informativnog programa čine i urednici kulturnog, obrazovnog, zabavnog i svih ostalih programa RTS-a“, napisao je Đilas.

„Nikada niste objasnili zašto za dva meseca niste preneli nijedan dokaz o krađi izbora koje je iznosila opozicija. Čak ste tvrdili i da lažna prebivališta nisu kršenje zakona i da tako prijavljeni građani imaju pravo glasa. Činjenicu da je 90 odsto evroparlamentaraca tražilo istragu o izborima u Srbiji ste sakrili objavljujući u jutarnjem dnevniku lažne informacije da je rezolucija Evropskog parlamenta usvojena minimalnom većinom. Nikada niste dali mogućnost da objasnimo da su tvrdnje Pinkova, Informera i predstavnika režima da ugrožavamo suverenitet Srbije laž“, piše u dopisu Đilas.

On dodaje i da su time „još jednom sprečili da RTS bude javni servis i da građani Srbije saznaju istinu“.

„Isto ste uradili odbijajući moj predlog da u Dnevniku 2 pročitate tekst cele rezolucije, da napravite posebnu emisiju o činejnici da 90% Evrope sumnjaju da su izbori u Srbiji bili neregularni. Srozali ste RTS ispod nivoa na kome je bio u najmračnije vreme Slobodana Miloševića kada su njime upravljali Mitevići, Vučelići, Milanovići“.

On ističe i da RTS nikada nije objavio informaciju da smo najgori u Evropi po stopi inflacije, da smo prezaduženi, da naši autoputevi koštaju tri puta skuplje nego u susednim zemljama.

„Niste objavili da je broj zaposlenih lekara i medicinskog osoblja smanjen za 7.000 za ovih 12 godina, da je broj poljoprivrednih gazdinstava smanjen za 20%,a da je prošle godine prvi razred osnovnih škola upisalo 14% prvaka manje nego pre dolaska SNS-a i Aleksandra Vučića na vlast“, ističe Đilas.

Kako podseća Đilas, prenosili su na RTS-u uživo „dva sata lažna obećanja nazvana skokom u budućnost“, te sakrili od građana „da skačemo u provaliju“.

„Samo u sinoćnjem Dnevniku ste sakrili od građana završni izveštaj Crte o nepravilnostima na izborima, kao i pismo koalicije Srbija protiv nasilja Evropskom parlamentu. Niste u Dnevniku nego samo u emisiji ‘Šta radite bre’ preneli vest da naša koalicija neće ići na konsultacije oko održavanja sednice beogradskog parlamenta. Niste emitovali izjave nosioca liste, ali ste u istoj emisiji emitovali izveštaj o poseti predstavnika liste ‘Mi, glas iz naroda’ predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku sa sve izjavom Branimira Nestorovića da svi Srbi treba da žive u jednoj državi i takozvanom srpskom svetu“, dodaje.

On je naglasio da je takva politika devedesetih koštala desetine hiljada života.

„Stotine hiljada ljudi su, da bi sačuvali živote, morali da napuste mesta u kojima su živeli. Vi danas ljudima koji govore da treba da se spremamo za rat na Kosovu dajete mogućnost da iznose svoje stavove. Za njih na RTS-u ima prostora. Za nas, koji nudimo drugačiju, normalnu, pristojnu, sigurnu, stabilnu Srbiju – nema. Vi zato niste Javni servis Srbije. Vi ste sramota Srbije“, naveo je Đilas.

Dopis je upućen Draganu Bujoševiću, Nenadu Stefanoviću, urednicima Dnevnika 2 RTS-a: Bojani Mlađenović, Mirjani Brajković, Dušanu Uboviću, Milici Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari