Đokić: Pozicija Univerziteta u Beogradu stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za naučnoistraživačku delatnost 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu (UB), uputio je čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima povodom plasmana tog univerziteta među 400 najboljih na Šangajskoj listi.

 

“Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom. Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine. Lista se formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) nama potpuno nedostižni. U takvim okolnostima, uzimajući u obzir i dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u ekonomski najrazvijenijim zemljama, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.” istakao je Đokić.

On je dodao da je za svetski relevantne rezultate neophodno veće i sistematičnije ulaganje u univerzitetsko obrazovanje i istraživanja, kao i razvoj i jačanje alumni mreže, podsticanje međunarodne saradnje, uspostavljanje posledoktorskih pozicija i povećanje broja naučnih projekata.

Univerzitet u Beogradu ove godine plasirao se između 301. i 400. mesta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta. Ovo je bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada je naš univerzitet bio u grupi od 401. do 500. mesta. Univerzitet u Beogradu ujedno je i najbolje rangirani nacionalni i univerzitet na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari