Đoković će morati da se vakciniše ukoliko želi da igra na turnirima 1

Ukoliko se ne vakciniše, Novak Đoković po svemu sudeći neće moći da učestvuje ni na jednom od predstojećih grend slem turnira ove sezone.

Amerika je još krajem prošle godine donela doluku po kojoj nevakcinisani teniseri ne mogu da se takmiče na teritoriji SAD ni na grend slem ni na masters turnirima, a iz Francuske je juče stigla ista vest – na Rolan Garos samo sa potvrdom o vakcinaciji.

Još uvek nisu precizirani uslovi o eventualnom medicinskom izuzeću na najvećim teniskim turnirima, kao ni na učešću na Vimbldonu, ali s obzirom na Novakovo iskustvo iz Australije, igrati na tu kartu potpuno je neizvesno.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali ukazuju da svaka država ima suvereno pravo da odluči koga će pustiti na svoju teritoriju, kao i da se odluke organizatora turnira o medicinskim izuzećima sigurno neće u velikoj meri razlikovati od propisa koje donosi država u kojoj se odigravaju.

Iako je tokom australijske sage prvobitno predsednik Teniskog saveza Francuske Žil Moreton pozvao Đokovića na Rolan Garos, ministarka sporta Roksana Maračinenanu je taj poziv stopirala.

Ona je danas potpisala novi zakon koji se tiče obavezne vakcinacije za veliki broj društvenih aktvinosti, gde spadaju i sportske manifestacije i događaji, poput Roland Garosa, te Novak Đoković neće moći da nastupa ukoliko se ne vakciniše.

Interesantno je da mu je upravo ona poželela dobrodošlicu u Francusku u momentu kada mu je u Australiji prvi put ukinuta viza, navodeći da takvih problema neće imati na Rolan Garosu. Ovaj turnir će se održati od 22. maja do 5. juna.

Ni na US Openu i turnirima koji se igraju na teritoriji SAD-a neće moći da učestvuju teniseri bez potvrde o primljenoj vakcini. Ovu odluku SAD su donele početkom decembra prošle godine. Pored US Opena, vakcina će tako biti uslov za učešće i za masterse u Majamiju, Indijan Velsu i Sinsinatiju.

Tokom pravnog procesa protiv Đokovića u Australiji, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson upitan da li će svetski reket broj jedan moći da učestvuje na Vimbldonu kao nevakcinisan, dao je diplomatski, a ne konkretan odgovor.

– Mislim da je važno za australijsku vlast da donese sopstvene stavove. Sve što bih rekao o Novaku Đokoviću, protiv kog sam igrao tenis i prilično je dobar, jeste da verujem u vakcinaciju. I mislim da je to divna stvar – poručio je Boris Džonson. Vimbldon sledi posle Rolan Garosa i održava se od 27. juna do 10. jula.

Mnogi međunarodni poznavaoci belog sporta i novinari koji ga prate i pre dolaska tenisera u Australiju predviđali su da zbog obavezne vakcinacije Đoković neće moći da igra na turniru, što se i obistinilo. Nažalost, ista predviđanja imaju i za ostale grend slem turnire.

Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali takođe predviđaju takav scenario. Uz pretpostavku da je na svim turnirima moguće tražiti medicinsko izuzeće, pitanje je da li će ono biti prihvaćeno a Đoković sigurno ne želi da mu se ponovi australijski scenario.

Advokat Viktor Gostiljac napominje za Danas da imamo vrlo malo informacija u pogledu mogućnosti da se dobije tzv. medicinsko izuzeće, u smislu da li se radi o univerzalnim pravilima ili svaki organizator propisuje svoje uslove.

– Ali organizator verovatno neće donositi pravila koja su u suprotnosti sa uslovima koje je propisala država. Tako da ja lično ne verujem da će Novak moći da nastupa u ovakvoj situaciji. Očigledno se svi stavljamo pred izbor – ili se vakcinisati ili odustati od normalnog funkcionisanja. Takođe, nameće se i pitanje slobode izbora u tom smislu i orvelijanske dimenzije australijske odluke. Bilo kako bilo, čini mi se da će Novak morati da donese odluku da se vakciniše ili da istraje u svojoj odluci, što očigledno nosi posledice u današnjem svetu. On je pred odlukom koja stoji pred svakim od nas – ističe Gostiljac.

Blažo Nedić, advokat i stručnjak za imigraciono pravo, kaže za Danas da niko sa izvesnošću ne može da zna da li će Đoković moći da igra na grend slem turnirima ukoliko se ne vakciniše i traži medicinsko izuzeće.

– Suverene države određuju pravila ulaska stranaca na svoju teritoriju. Kako one odluče, tako će biti, i to pravo ne može niko da im ukine. Da li je ono ljudski, oportuno ili pravično, to je drugo pitanje – naglašava Nedić.

U domaćoj i svetskoj javnosti i dalje se ne stišava bura oko odluke australijskih vlasti, odnosno suda, da deportuju Novaka Đokovića, iako su mu prethodno odobrile vizu za boravak u zemlji.

Posebno su oštre naslovne strane australijske štampe u kojoj Novaka ispraćaju pogrdnim rečima. Nesumnjivo da je njihovo javno mnjenje doprinelo odluci da se Đoković „protera“ iako je sud prvobitno odlučio u korist našeg tenisera. Upitan je i Novakov opstanak na mestu broj jedan, što zavisi od finala odnosno pobednika Australijan opena.

Iako mu je oduzimanjem vize zabranjen ulazak u Australiju u naredne tri godine, premijer ove zemlje rekao je da to može da se promeni i da Đoković već sledeće godine može da učestvuje na turniru. Naravno, ako se vakciniše.

Izjave posle Australijan opena

Iz bliskog okruženja najboljeg svetskog tenisera pokušali smo da saznamo da li će se Đoković ipak vakcinisati ali je odgovor bio – to samo on zna, i u dogledno vreme će se obratiti javnosti. Neposredno pred napuštanje Australije, Đoković je rekao da će se oglasiti nakon dve nedelje, kada se Australijan open završi.

U Beogradu do daljnjeg

Najbolji svetski teniser sleteo je danas na aerodrom Nikola Tesla nešto posle 12 časova. On je izbegao brojne novinarske ekipe koje su ga čekale, ostajući dosledan stavu da će se o svemu što mu se događalo u Australiji oglasiti nakon završetka turnira. Novakova majka Dijana Đoković izjavila je juče da će on narednih dana biti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari