Đoković izgubio bitku sa Federalnim sudom, sledi deportacija 1Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Nakon današnjeg saslušanja, tročlano sudijsko veće odbacilo je žalbu srpskog tenisera Novaka Đokovića, posle čega sledi njegova deportacija iz Australije.

Đoković se suočava i sa mogućom zabranom ulaska u Australiju u naredne tri godine.

Glavni sudija Džejms Alsop saopštio je da je sud jednoglasno odbacio Đokovićevu žalbu, te će Đoković morati i da plati troškove suđenja.

Prema poslednjim informacijama reportera RTS-a iz Melburna, Novak Đoković će morati u najkraćem roku da napusti Australiju.

Suđenje najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću završeno je jutros rano, po srednjoevropskom vremenu, a nakon pauze tročlano sudsko veće je donelo ovu odluku.

Odluku koju je doneo Federalni sud podržali su premijer Australije Skot Morison i ministar za imigracije Aleks Houk, piše Gardijan.

„Pozdravljam odluku da naše granice budu jake i da Australijanci budu bezbedni. Kao što sam rekao u petak, Australijanci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen. Tokom pandemije, zajedno smo ostvarili jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najviših stopa vakcinacije u svetu“, istakao je premijer Australije Morison.

Kako je on naglasio, jake granice su od ključne važnosti za australijski način života, kao i vladavina zakona.

„Naša Vlada je to uvek razumela i bila je spremna da preduzme odluke i radnje neophodne za zaštitu integriteta naših granica. Zahvaljujem Sudu na njihovoj brzoj pažnji na ova pitanja i na strpljenju svih uključenih dok smo radili na rešavanju ovog pitanja. Sada je vreme da nastavimo sa Australijan openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom leta“, rekao je Morison.

Ministar za imigraciju Australije Aleks Houk, koji je i ukinuo Novakovu vizu, pozdravio je dašanju jednoglasnu odluku federalnog suda Australije.

„Snažna politika zaštite granica Australije nas je očuvala tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim ekonomskim oporavkom i najvišim stopama vakcinacije u svetu. Snažna politika zaštite granica takođe je od suštinskog značaja za očuvanje društvene kohezije Australije koja nastavlja da jača uprkos pandemiji“, rekao je Houk.

On je istakao da su Australijanci podneli velike žrtve da bi došli do ovde i, kako kaže, vlada premijera Skota Morisona je „čvrsto posvećena zaštiti ove pozicije, kao što australijski narod očekuje“.

„Do danas je u Australiji primenjeno oko 43 miliona doza vakcinacije i više od 91,6 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je u potpunosti vakcinisano. Shodno tome, Australija je bila u mogućnosti da započne korak po korak, bezbedno ponovno otvaranje svoje međunarodne granice kao rezultat ovog uspešnog programa vakcinacije“, saopštio je Houk.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je odluka o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću politička i lov na veštice i da se australijska Vlada time ponizila.

Srpski teniser Novak Đoković oglasio se nakon što je Federalni sud u Australiji odbio njegovu žalbu i u saopštenju je istakao da je veoma razočaran takvom odlukom.

Premijer Australije Skot Morison rekao je danas da je odluka o otkazivanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću doneta iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga i u javnom interesu.

Novak Đoković će iz Australije krenuti letom u 22.30 sata, odnosno 12.30 po srednjoevropskom vremenu. Najbolji svetski teniser uputiće se ka Dubaiju, gde će presedati.

Čelnici Teniskog saveza Srbije pružili su podršku Novaku Đokoviću, nakon odluke Federalnog suda da bude deportovan iz Australije.

Dalje od Otvorenog prvenstva Australije srpski teniser Novak Đoković rizikuje da izgubi dosta i da nastavi da se suočava sa nizom prepreka zbog odluke da se ne vakciniše protiv korona virusa, a pitanje je da li će to ići dotle da ugrozi nastavak njegove karijere, piše agencija Frans pres.

Šta je prethodilo suđenju?

Zvaničnici ministarstva zdravlja Australije, u zvaničnoj dokumentaciji dostavljenoj sudu, ističu da najbolji teniser sveta Novak Đoković ne predstavlja opasnost po državu.

Ministar za emigracije u Australiji Aleks Houk iskoristio je juče svoje diskreciono pravo i ukinuo vizu Novaku Đokoviću.

Advokati Novaka Đokovića su unapred najavili da će iskoristiti mogućnost žalbe sudu ukoliko dođe do ove odluke.

Premijer Skot Morison podržao je odluku ministra za imigracije te države Aleksa Houka o ukidanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću, rekavši da je ta odluka doneta zbog žrtve koju su Australijanci podneli tokom pandemije.

Novak Đoković je u četvrtak planirao trening od dva sata, ali je on potrajao samo pola sata, objavio je nemački tabliod Bild, navodeći da je prvi teniser sveta izašao sa terena posle poruke koju mu je pokazao kondicioni trener Marko Panići.

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću poništena je u ponedeljak odlukom suda. Ipak, odluka o deportaciji je i nakon toga ostala moguća.

Đoković je sleteo u Australiju u sredu , ali nije mu odobrena viza za ulazak u tu zemlju zbog čega je smešten u hotel za tražioce azila, gde je čekao saslušanje koje mu zakazano za danas u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Đoković je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv korona virusa, a nakon što su to potvrdile dve tamošnje komisije.

On je izuzeće dobio jer je u poslednjih šest meseci bio zaražen korona virusom (16. decembar).

Kako je navela australijska granična policija, Novak Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da ispunjava uslove za ulazak u Australiju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19. Kako se navodi u dokumentima, on je pozitivan nalaz na PCR testu dobio 16. decembra.

dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari