Teniski savez Srbije: Politika je pobedila sport 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Mark Baker)

Čelnici Teniskog saveza Srbije pružili su podršku Novaku Đokoviću, nako odluke Federalnog suda da bude deportovan iz Australije.

TSS je odluku vlasti Australije nazvao farsom i istakao da se politika opet umešala u sport.

„Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje odlukom australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom grend slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu,na kome je nizao pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji 21. grend slem titulu.

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste te zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu „javnog interesa“. Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za deseti Australijan open i 21. grend slem titulu.

Mešanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo – važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi? Da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahteve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i – proterivani?

Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svetski broj jedan i to bez premca u istoriji. Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji“, sadržaj je opširnog saopštenja Teniskog saveza Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.