Đukić Dejanović: Biće kako poslanici odluče 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Poslanik Nemanja Šarović podneo je zahtev Skupštini Srbije za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja tačnog broja preminulih i zaraženih od korona virusa u Srbiji.

U zahtevu koji je podnet, pored podataka o inficiranima i umrlima, traži se i da se utvrdi da li je bilo kašnjenja prilikom nabavka medicinske opreme u Srbiji, kao i sve relevantne informacije koje se tiču respiratora, njihovog broja, raspoloživosti, nabavke i cene.

Zahtev takođe precizira da anketni odbor može da objavi imena preminulih, ali tako da se zaštite podaci o ličnosti. Istovremeno, navodi se i da i građani anketnom odboru mogu da prijave ako sumnjaju da je neko njima blizak preminuo od korone uz dostavljanje potrebne dokumentacije. Sav posao, prema ovom zahtevu, treba da bude završen u roku od 60 dana.

„I pored velikog broja zvanično prijavljenih smrtnih slučajeva, kod značajnog broja građana postoji uverenje da je broj preminulih od korona virusa znatno veći“, navodi se u zahtevu. Dalje se dodaje da postoji sumnja da su nadležni „svesno i sistematski javnosti saopštavali netačne podatke o broju dnevno testiranih, zaraženih i preminulih kako bi omogućili ukidanje vanrednog stanja I održavanje izbora što je dovelo do ubrzanog širenja virusa I teških posledica po život i zdravlje građana Srbije“.

Komentarišući ovaj zahtev, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, potpredsednica Socijalističke partije Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, kaže za Danas da ne vidi razlog zbog koga bi bio formiran skupštinski anketni odbor. Ona kaže da veruje struci.

– Ja zaista verujem informacijama koje Krizni štab ima i kojima raspolaže. Ako ima nekih novih informacija to će utvrditi struka i zato ne vidim razloge za formiranje anketnog odbora. Pravo je poslanika da predlaže i ako većina, kada se bude formirao parlament, tako odluči, onda će anketni odbor raditi svoj posao. Ponavljam, kako poslanici budu odlučili, tako će i biti, ističe Đukić Dejanović i dodaje da je u prošlosti bilo slučajeva kada su anketni odbori i došli do nekih razjašnjenja.

Na drugoj strani, Nemanja Šarović u ranijoj izjavi za Betu kazao je da kazao da je veliki broj ljudi izgubio poverenje u Krizni štab Vlade Srbije, u njihove odluke, podatke i smernice koje donose.

– Članovi Kriznog štaba koji su nam na početku epidemije govorili da su struka, a ne politika, sada su došli u situaciju da su samo politika, a ništa struka. Ponašanje Kriznog štaba navelo je građane na opuštanje, što je rezultiralo ogromnim brojem preminulih i zaraženih korona virusom. Kada bi struka odlučivala, ne bi mogao Aleksandar Vučić da najavljuje uvođenje policijskog časa, a samo dan kasnije, posle protesta građana, struka da izjavi kako uvođenje policijskog časa nije neophodno. Slična situacija je bila i kada je Vučić najavio zatvaranje studentskih domova, ocenio je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari