Đukić Dejanović: Svako dete u Srbiji mora imati materijalna sredstva 1Slavica Đukić Dejanović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Slavica Đukić Dejanović, izjavila je danas povodom 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija, da svako dete u Srbiji mora imati sredstva za normalan razvoj i materijalna i duhovna, između ostalog i zbog toga što su „današnja deca odgovorni građani sutra“.

Đukić Dejanović, koja je i predsednica Saveta za prava deteta, je na konferenciji za novinare u Medija centru rekla da je u Srbiji od ratifikacije ove konvencije mnogo toga urađeno na poboljšanju prava deteta, a da ono što predstoji u pravnom smislu jesu donošenje Zakona o pravu deteta i izmene Porodičnog zakona.

Kao primer onoga čemu država treba da se posveti kada su u pitanju prava deteta Đukić Dejanović je navela da „38 odsto romske dece još nema pristup vodovodnoj mreži a da 74 odsto romske dece još nema pristup kanalizacionoj mreži“.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da se veliki deo Konvencije o pravima deteta u Srbiji pretvorio u praksu, između ostalog i da „deca znaju koja su njihova prava i šta mogu da očekuju od odraslih“, a da su u saradnji sa UNICEF-om osnažene i organizacije civilnog društva koje se bave pravima deteta.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Redjina de Domenići je rekla da je „Konvencija o pravima deteta dokument UN koji je do sada ratifikovalo najviše država u svetu“, a kao jedna od posledica toga je i „za 40 odsto povećanje broja dece u svetu koja pohadjaju osnovnu školu“.

Predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji Ingve Enstrom je rekao da „sva deca treba da imaju pravo da odrastu u pristojnom okruženju“, kao i da je Evropska unija posebno posvećena poštovanju Konvencije o pravima deteta UN.

„Bilo da se radi o zemljama EU, ili o zemljama koje nisu članice, sve aktivnosti vezane za ostvarivanje Konvencije o pravima deteta su ono što vodi politiku EU. Zaštita prava deteta je prioritet kada je u pitanju proširenje EU“, kazao je Enstrom.

On je naveo da je EU po tom pitanju pomogla Srbiji u jačanju pravosuđa ali i da obrazovni sistem bude pristupačniji marginalizovanim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari