Đurović: Vlada donela važnu odluku o pravima izbeglica iz Ukrajine 1Foto: Medija centar

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je da je odluka Vlade Srbije o pružanju privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine „jako bitan korak za zaštitu izbeglica iz Ukrajine, jer izlaze iz pravno nevidljive zone i postaju vidljivi našem sistemu i institucijama“.

Đurović je objasnio da će na osnovu uredbe koja je stupila na snagu 18. marta 2022. godine, izbegli iz Ukrajine i njihove porodice u Srbiji imati zakonom zagarantovana prava: na boravak u periodu važenja privremene zaštite, na ispravu koja potvrđuje njihov status, pravo na boravak, na zdravstvenu zaštitu, na pristup tržištu rada.

Takođe biće im obezbeđeno besplatno osnovno i srednje obrazovanje, pravo na pravnu pomoć pod uslovima propisanim za tražioce azila, pravo na slobodu veroispovesti, na kolektivni smeštaj u objektima određenim za te namene i na odgovarajući smeštaj za posebno ugrožena lica.

Kako je naveo Đurović, vidljivost u institucjama Srbije će izbeglima iz Ukrajine omogućiti ne samo nesmetan boravak u zemlji, „već i mogućnost da im deca krenu u škole, da pronađu posao i zaposle se, da se pregledaju i prime zdravstvenu zaštitu, ali i da izbegnu da budu žrtve disrkiminacija ili različitih zloupotreba“.

Istakao je i da je jako bitno što će i oni koji su na putu ka Srbiji sada znati na čemu su i šta ovde mogu da očekuju, a što će im pomoći da donesu pravilno odluku o eventualnom boravku i životu u Srbiji.

„Drago mi je da je Vlada imala sluha za struku i uzela u obzir naše apele i donela odluku o privremenoj zaštiti u relativno kratkom roku. Naredni korak je da se ono što je zagarantovano i tehnički realizuje u praksi, a u čemu posebnu ulogu ima rad Kancelarije za azil koja treba da počne sa registracijom izbeglica iz Ukrajine u najkraćem roku“, izjavio je Radoš Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari