Dnevni list Danas: Maratonac kome su vezali noge 1Foto: Danas Arhiva

Dnevni list Danas se prvi put na kioscima pojavio 9. juna 1997. godine, a nedavno je proslavio svoj 23. rođendan.

Povodom treće godišnjice presek stanja je izgledao ovako: 983 redovnih i 90 vanrednih brojeva i tiraž od oko 21,6 miliona primeraka.

„Kada smo, prošlog juna, dok su NATO bombe još padale, obeležili dvogodišnjicu, napisali smo da se od prvog dana osećamo kao maratonac kome su vezali noge, da nemamo razloga za slavlje, jer ‘zajedno sa našim čitaocima, prijateljima i čitavom nacijom preživljavamo najtragičnije dane i još uvek smo svi potencijalna kolateralna šteta'“ – pisalo je u listu Danas, na treću godišnjicu od osnivanja.

U tekstu koji potpisuje redakcija, poručuje se da će, posle društveno-političkih potresa iz te 2000. godine, teško ko sprečiti Danas da „odveže noge“.

Novinari su podsetili i da je Danas po Zakonu o informisanju Srbije sa 2,2 miliona dinara najčešće i najviše kažnjavan list.

Dnevni list Danas: Maratonac kome su vezali noge 2
Prva naslovna strana lista Danas (Foto: Arhiva)

Ozloglašeni zakon koji je poslužio za drakonsko kažnjavanje nepodobnih medija i hapšenje novinara, proizašao je iz redova tadašnje političke elite, među kojima je prvi zaslužan tadašnji ministar informisanja, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Po odluci Savezne vlade Danasu je – kao i drugim nezavisnim listovima – onemogućeno da uvoze papir, a jedina fabrika hartije u zemlji, vrlo neuredno i na kašičicu nam prodaje svoju robu“ – pisao je Danas pre 20 godina.

Pored pomenutog, članovima redakcije su glavobolje zadavala gomila logističkih problema, pa je tako list jedno vreme štampan u Podgorici, a onda i u Novom Sadu. Novinari našeg lista su izbačeni sa skupštinskih sednica, a neki privođeni na „informativne razgovore“ u policiji.

Dopisnik iz Kraljeva, Miroslav Filipović, tada je proveo nekoliko nedelja u pritvoru zbog sumnje da je „izvršio krivično delo špijunaže u sticaju sa širenjem lažnih vesti“.

„Konačno, ali najbolnije, prošle nedelje izgubili smo jednog od utemeljivača Danasa, neponovljivog novinara Nikolu Burzana“ – stajalo je na kraju retrospektive nevolja koje je redakcija prebrodila, uz poruku da postoje informacije da neko iz tadašnje vlasti intenzivno radi na uništenju lista Danas.

Sve godine postojanja, predviđali su se razni scenariji o tome kako će skončati ovaj – ne bogat, ali uticajan i ugledan beogradski list.

Dnevni list Danas: Maratonac kome su vezali noge 3

Danas je ove godine proslavio svoj 23. rođendan. Posle epidemije korona virusa, slavlje je priređeno u užem krugu ljudi i nešto skromnije nego što je bio običaj ranije.

Tradicionalno su dodeljene nagrade: „Nikola Burzan“ kolegama Aleksandri Ćuk, Vladi Živanoviću, Aleksandaru Miloševiću i Zoranu Laziću; i „Stanislav Staša Marinković“ za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu televiziji N1.

„Ostali smo i opstali kao jedini nacionalni dnevnik koji ne kontroliše nijedna politička ili interesna grupa i pokazali da novine – uprkos svim iskušenjima kroz koja smo prošli, uprkos globalnoj dezintegraciji tradicionalnih medija, jačanju društvenih mreža i poplavi takozvanih lažnih vesti – treba i mogu da budu i ostanu otvoreni prozor prema svetu“ – rekao je jedan od osnivača Danasa, Radomir Ličina.

Priznanje „Prijatelj Danasa“ dodeljeno je književniku Bori Ćosiću.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.