Dnevni list Nova od danas na kioscima 1Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Novine Nova od danas su na kisocima u Srbiji, po ceni od 29 dinara. Izlaziće šest dana u nedelji, od ponedeljka do subote, na 32 strane.

U prvom broju, među glavnim temama je tekst „Uličarski rečnik predsednika države“ u kome taj dnevni list analizira način na koji se Aleksandar Vučić obraća javnosti.

Akademik, pesnik i dramaturg Ljubomir Simović je govorio o tome gde treba tražiti one koji će doneti promene u Srbiji.

„Nove ljude ne tražim na političkoj sceni, nego među onima koji brane reke Stare planine, koji brane Jadar i Rađevinu, Dobrinju, Jagodinu, baru Revu i Krnjaču, Košutnjak i Frušku goru, koji Novi Sad brane od sudbine Beograda na vodi“, rekao je Simović.

Izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić saopštila je danas da je osnivanje novina ‘Nova’ bio veliki izazov, jer nisu očekivali da se u zemlji koja teži ulasku u EU susretnemo sa ovolikim stepenom autocenzure, da se kompanije plaše da prihvate posao štampanja dnevnog lista samo zbog različite uređivačke koncepcije.

„Svedoci smo da je država ili indirektno već uspostavila kontrolu nad skoro svim medijima i da ne čini ništa direktno da kreira ambijent u kojem će građani imati slobodan izbor da čitaju ili gledaju šta žele. Zato smo danas dodatno ponosni što možemo da kažemo da su novine “Nova” ipak izašle, da su dostupne svim građanima Srbije čije mišljenje nam je jedino bitno”, istakla je Subotić.

Ona podseća da su prvo dva meseca trajali pregovori sa kompanijama čija je osnovna delatnost štampanje novina i magazina. Politika, Borba, Ringier Aksel Springer, Color Press, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, nisu prihvatili da štampaju novine.

Nakon toga, raspisan je javni poziv svim štamparijama koje imaju mogućnost da štampaju dnevne novine, ali se niko nije odazvao.

„Kao međunarodna kompanija koja posluje u osam zemalja, United Media je o ovakvom zabrinjavajućem stepenu kršenja medijskih sloboda obavestila sve relevatne evropske zvaničnike i institucije koje i dalje pažljivo prate ceo slučaj. U više navrata smo o svemu obavestili premijerku Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, pozivajući ih da reaguju i učine sve da se svim medijima omogući da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Iako je dužnost predstavnika izvršne vlasti da obezbede slobodu medija u jednoj zemlji, rekacija predsednice Vlade Srbije i nadležne ministarke za informisanje je izostala. Zato smo odlučili da potražimo štampariju van granica Srbije pa će se list štampati u Osijeku odakle će biti distribuiran širom Srbije.“, navodi se u saopštenju.

Na portalu Nova.rs. u najavi za prvi broj dnevnih novina Nova, je navedeno da se nakon četiri meseca opstrukcija, novi prozor u istinu otvara na medijskoj sceni Srbije.

„Štampan je u Hrvatskoj, tako će biti i ubuduće, jer niko nije želeo ili smeo da se upusti u „avanturu“ da sarađuje sa medijem koji je kritički nastrojen prema vlasti. Vučić je napujdao medijske kerove na slobodne novinare, a vlasnici štamparija se plaše njegove odmazde“, kaže u razgovoru za današnji Danas Veselin Simonović, direktor United Media digital, pod čijim okriljem se štampaju novine Nova.

United Media je vodeća medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi u okviru koje posluje 55 televizija i 28 portala, magazini i radio stanice, U okviru kompanije u Srbiji posluju televizija i portal N1, televizija Nova S, portal Nova.rs, Sport klub, dnevni list Danas, mesečnik City magazine, naučna televizija Brainz, dečije televizije Pikaboo i Vavoom, Grand produkcija, muzički kanal IDJ i televizije Cinemania i Lov i Ribolov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari