Od nekada oko pet hiljada zaposlenih u privredi opštine Vladičin Han danas je zaposleno njih oko 1.700, od kojih većina radi „fiktivno“, jer se zarade ne isplaćuju. Podaci iz povereništva Samostalnog sindikata u ovoj opštini govore da je prosek zarada u martu iznosio 13.589 dinara ili oko 800 dinara u proseku.


– Prostom računicom ispada da svaki radnik u hanskoj opštini dnevno može da potroši 26, 6 dinara zašta se može kupiti jedna vekna hleba i šibica – pojašnjava Dragoljub Nikolićiz Samostalnog sindikata, najavljujući „hitnu sednicu“ na kojoj će biti dogvoren datum kada će početi ulični protesti nezaposlenih i drugih građana ove opštine.

Sredinom sedamdesetih godina privreda opštine Vladičin Han bila je u ekspanziji, a i u vreme sankcija po proseku zarada Hančani su bili na prvom mestu od svih sedam opština Pčinjskog okruga da bi sada bili na prvom mestu u Srbiji po siromaštvu. U gotovo svim preduzećima štrajkovi su sumorna svakodnevica.Od oktobra štrajkuju zaposleni u Industriji građevinskog materija „Balkan brik“, a proizvodnja je prekinuta i u Fabrici omotnog papira i ambalaže. Oba ova preduzeća su privatizovana ali novi vlasnici ne poštuju obaveze prema zaposlenima. Štrajkuje se i u Preduzeću „Betonjerka“, a novi vlasnik Fabrike obojenih metala „Južna Morava“ gde je štrajk trajao duže od godinu dana najavljuje pokretanje proizvodnje uprkos enormnom dugu. U AD „Hanplast“ od 180 radnika sada je na platnom spisku njih šezdesetak. Pod udar stečaja potpala je i Drvna industrija „Sloga“ gde je bez posla ostalo 160 radnika, dok je bez posla u nekadašnjem gigantu za proizvodnju hrane i sokova Poljoprivrednom kombinatu „Delišes“ nakon nekoliko neuspelih privatizacija bez posla ostalo 1.200 radnika. U odnosu na broj stanovnika prema sindikalnim podacima stopa nezaposlenosti u opštini Vladičin Han je preko 70 procenata po čemu je ova opština evropski rekorder.

– Zarade primaju sudije, policajci, učitelji, lekari i profesori, jednom rečju samo oni koji se finansiraju iz državnog budžeta, a ostali nemaju para ni za hleb te mladi iz dana u dan napuštaju varoš koja se nalazi na Kordidoru 10, ali ispada da je slepo crevo, zbog čega ćemo organizovati proteste u kojima je ceo grad gladan – navodi sindikalac Dragoljub Nikolić. Problema ima i u funkcionisanju lokalne samouprave jer su budžetska sredstva minimalna za ogromnu socijalnu rupu koja svakim danom poprima razmere socijalne neizdržljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari