Ministarstvo omladine i sporta Srbije izdvojiće više od pola miliona dinara u okviru konkursa „Mladi su zakon“, za šest omladinskih volonterskih akcija u Rasinskom okrugu.


Konkurs je raspisan u saradnji s nevladinim organizacijama a za svaku akciju izdvojeno je po 90.000 dinara. Uslovi konkursa objavljeni su na portalu „zamislizivot.org“, a partnerska organizacija ministarstva u Rasinskom okrugu je Lokalna kuća razvoja u Brusu.

Volonterske projekte na konkursu mogu podneti registrovane i neformalne grupe mladih, a teme konkursa su zaštita životne sredine, humanitarne akcije, određene potrebe koje mladi mogu na taj način da reše, kao i uređenje javnih zatvorenih i otvorenih prostora koji bi služili mladima.

– Volontarizam kao vrednost je nešto što treba pospešivati kod mladih, a istraživanja koja smo mi radili govore da mladi žele da volontiraju. U Srbiji će se finansirati 136 akcija, a za svaki okrug raspisan je poseban konkurs kako bi se mladima pružila šansa u svakoj sredini – kaže državna sekretarka u Ministarstvu omladine Ivana Kovačević. Prema rečima predsednika Lokalne kuće razvoja Vladice Pavlovića, interesovanje za konkurs među mladima postoji. On kaže da će do kraja nedelje u lokalnim medijima u svih šest lokalnih zajednica u Rasinskom okrugu biti objavljene detaljne informacije o uslovima učešća.

Konkurs „Mladi su zakon“ ustanovljen je prošle godine kada je započeta i izrada zakona o mladima čiji je Predlog nedavno usvojen na sednici vlade. Ova godina proglašena je međunarodnom godinom mladih i evropskom godinom volontera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari