Dobar odziv šabačkih roditelja za vakcinaciju dece protiv HPV 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

U Savetovalištu pedijatrije šabačkog Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, počela je imunizacija dece vakcinom „Gardasil 9“, protiv HPV virusa.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u Šapcu, dr Jasmina Stanković, kazala je da je ponosna što su se roditelji odazvali u velikom broju.

– Za samo nekoliko dana, prikupili smo preko 70 saglasnosti roditelja, koje smo prosledili Zavodu za javno zdravlje. On nam je distribuirao 74 doze vakcine, a poslednja tri dana prikuljeno je još 40 saglasnosti, tako da će ih biti više od 100, za ovo kratko vreme –  istakla je Stanković.

Dobar odziv šabačkih roditelja za vakcinaciju dece protiv HPV 2
Dr Jasmina Stanković Foto: Dom zdravlja Šabac

Napominje da je vakcina namenjena deci od devet do 19 godina i da je pokrivena sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

– Za dete od devet do 14 godina neophodna je saglasnost roditelja, dok za starije od 15 godina nije potrebna. Daje se intramuskularno, u deltoidni mišić nadlaktice i u dve doze (druga doza nakon šest meseci). Deca starija od 15 godina primaju vakcinu u tri doze, nultu, nakon dva meseca i nakon šest meseci – objasnila je Stanković i reporučila roditeljima da se što pre jave izabranom pedijatru, koji će im sve detaljnije objasniti.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da očekuju da prvi kontigent od 155 vakcina bude potrošen danas, i da će nove količine stići u toku sledeće nedelje.

Vakcina je važno oružje u borbi protiv maligne bolesti koja u Srbiji beleži veliku smrtnost.

Humani papiloma virus (HPV) je najčesće seksualno prenosiva infekcija i jedan od glavnih uzročnika pojave karcinoma grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.