Inspektor rada Odeljenja inspekcije rada za Sremski upravni okrug Slavica Gojković naložila je poslodavcu staropazovačkog pogona „Gorenja“ da je dužan da otpuštenu sedmoricu sindikalnih rukovodilaca fabrike vrati na posao. Prema istom rešenju, eventualna žalba ne odlaže izvršenje. Predsednik fabričkog sindikata Zlatko Vuković kaže da je takav ishod jedino i bio moguć.

Naime, krajem avgusta sedmorici rukovodilaca novoformiranog sindikata, kada su došli na posao, obezbeđenje je zabranilo ulazak u fabriku po nalogu direktora, a potom su im uručena rešenja o otkazu. Objašnjenja za ovakav potez su pravdana sporazumom o raskidu radnog odnosa potpisanog prilikom zapošljavanja. Sindikalci tvrde da im je tom prilikom na potpis poturen i papir o sporazumnom raskidu, po kojem im je sada i prestao radni odnos. Stoga su oni slučaj prijavili inspekciji.

– Povratak u fabriku svih otpuštenih radnika je logičan, jer osnivanjem sindikata nismo prekršili nijedan važeći zakon kako iz radnog odnosa tako i sindikalnog organizovanja. Poslodavac fabrike je očigledno ishitreno reagovao davanjem momentalnih otkaza sa ciljem zastrašivanja ostalih radnika nakon masovnog učlanjenja u sindikat – smatra Zlatko Vuković i veruje da će sa poslodavcem biti pronađeno najbolje rešenje. On objašnjava da se u konkretnom slučaju rešenje o prestanku radnog odnosa bazira na sporazumu koji je potpisan prilikom stupanja na posao i ne sadrži dan prestanka radnog odnosa kao bitan elemenat sporazuma, te da ga je sam poslodavac utvrdio bez konsultacije i sporazuma sa zaposlenima.

„To je u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu koji utvrđuje da radni odnos može da prestane na osnovu pismenog sporazuma poslodavca i zaposlenog“, stoji u rešenju Slavice Gojković, inspektora rada Odeljenja inspekcije rada za Sremski upravni okrug.

– S obzirom na to da smo dobili rešenja ostaje samo da nas poslodavac pozove. Sindikalno organizovanje radnika legalno je i dozvoljeno i to moraju svi poslodavci da prihvate – kaže Dejan Đorđević, jedan od otpuštenih radnika.

Iz poslovodstva fabrike za sada nema komentara o rešenju inspekcije za povratak na posao sedmorice otpuštenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari