Dobrica Veselinović: U Srbiji bi trebalo da postoji nulta tolerancija na rasizam 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd (NDB) Dobrica Veselinović izjavio je danas FoNetu povodom godišnjice smrti glumca Dragana Maksimović Makse da bi u Srbiji trebalo da postoji nulta tolerancija na rasizam i bilo koju drugu vrstu diskriminacije.

On je nakon polaganja cveća na spomen ploču preminulom dramskom umetniku na Zelenom vencu istakao da NDB od 2018. godine obeležava godišnjicu njegove smrti polaganjem cveća i održavanjem ploče i zida stepenica kod kojih se nalazi.

S obzirom da je zid ponovo zapušten, Veselinović je naglasio da je u planu njegovo ponovno krečenje i uređenje i istakao da takve memorijalne ploče zaslužuju ozbiljniji pristup grada.

„Ovde vidimo nebrigu o tome i mislim da to svakako mora da se promeni, a mi ćemo učiniti sve da dodatno obeležavanjem i uređivanjem ovakvih mesta skrenemo pažnju na važnost događaja i stravičnost toga što se desilo“, kazao je Veselinović, dodajući da samo sećanjem možemo da postanemo bolji ljudi i učinimo da Beograd bude bolji grad za sve.

Veselinović tvrdi da se rasno zasnovano nasilje dešava i da to nije jedini primer.

„Mislim da je nasilje duboko ukorenjeno u našem društvu i da je to stvar koja pod hitno mora da se promeni i nad kojom svi treba da se zamislimo“, zaključio je on.

Prvak Drame Narodnog pozorišta preminuo je na današnji dan 2001. godine nakon što su ga navijači Fudbalskog kluba Rad petnaestak dana pre toga mučki prebili, misleći da je pripadnik romske nacionalne manjine.

Maksimović je preminuo od posledica prebijanja 4. februara, a godišnjicu njegove smrti obeležavaju i njegove kolege glumci i zaposleni u Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari