Dobrovoljci hoće stalni radni odnos, a ne posao na pet meseci 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Najava Vladana Ćosića, zamenika direktora Kliničkog centra(KC) Niš da će svim zdravstvenim radnicima koji su angažovani za rad u kovid bolnicama biti produžen ugovor za još pet meseci zabrinula je niške lekare dobrovoljce, koji zahtevaju da odmah budu primljeni u stalni radni odnos.

– Imamo 122 lekara i 89 medicinskih sestara koji su došli da rade kad nam je bilo najpotrebnije. Dogovor je sa nadležnima u Ministarstvu zdravlja da svi ostanu da rade još pet meseci na određeno vreme, a nakon toga da budu primljeni u stalni radni odnos, rekao je Ćosić.

Međutim, većina lekara dobrovoljaca smatra da je to izigravanje naredbe ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prema kojoj svi koji su angažovani za lečenje pacijenata u toku epidemije koronavirusa treba da budu primljeni u stalni radni odnos.

– Meni se sve čini da oni žele da nas iskoriste da i dalje lečimo pacijente inficirane koronavirusom jer se opet povećava broj hospitalizovanih u Nišu. Taman da prođe tih pet meseci i onda, kad im više ne budemo potrebni, neće da nam daju stalni  posao, ogorčeno priča mladi lekar. On pita nadležne kako to da samo za Niš nisu obezbeđenja sredstva za stalne plate medicinskog osoblja koje se dobrovoljno javilo da leči inficirane koronavirusom.

– Ne razumem kako to za kolege iz Beograda važe druga pravila i oni su već primljeni u radni odnos na neodređeno vreme. Zašto nas država ne tretira na isti način, kaže on.

Njegova koleginica takođe strahuje za svoj status u KC, posle novog petomesečnog ugovora.

– Svima nama tromesečni ugovor ističe u toku jula. Umesto da dobijemo stalni posao, kako nam je obećano kad smo se dobrovoljno javili da radimo, oni nam nude opet ugovor na određeno vreme. Sve to mi ne uliva nadu da ćemo posle tog perioda stvarno biti primljeni u stalni radni odnos, kaže mlada doktorka. Ona podseća da su svi lekari dobrovoljci, ali i medicinske sestre i tehničari „gurnuti u vatru“ onda kad KC nije imao dovoljno medicinskog kadra za lečenje obolelih od kovida 19.

– Znamo mi koliko je doktora i medicinskih sestara uzelo bolovanje čim je počela epidemija u Nišu. Znali su šta ih čeka, pa su odlučili da se sklone. Naravno, oni neće da snose nikakve posledice za to, iako je to potpuno suprotno Hipokratovoj zakletvi. A nas koji su i po 16 časova bili sa pacijentima neće da nagrade i prime u stalni radni odnos, priča ona.

Uprava KC je sredinom aprila saopštila da je „zbog aktuelne pandemije koronavirusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem, pošto je u Nišu bila najveća kovid bolnica sa preko 3.000 hospitalizovanih pacijenata, zaposlila na određeno vreme dobrovoljce“, i da  će „nakon procene kvaliteta njihovog rada oni dobiti i ugovore za stalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari