Dodeljene potvrde polaznicima treće generacije Danasove škole novinarstva 1Foto: Danas

U redakciji lista i portala Danas dodeljene su potvrde polaznicima treće generacije Danasove škole novinarstva.

Nakon nekoliko meseci, tokom kojih je bilo i teorijskih predavanja i praktičnog rada, našu školu završilo je uspešno 12 mladih ljudi.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović čestitao je polaznicima treće generacije naše škole na uspešno završenom kursu.

„Želim da vam čestitam, vi ste treća generacija čuvene Danasove škole novinarstva, koja je već sada postala tradicija i neka institucija. Biće i trideseta. Javite se i sledeće godine da utvrdite gradivo. Verujem i da su ovi mentori koji su sa vama radili zadovoljni ovom generacijom“, rekao je Petrović šaljivim tonom i dodao da je u redakciji već zaposleno nekoliko polaznika prethodnih generacija Danasove škole.

Nakon kraćeg govora, polaznicima su dodeljene potvrde, koje je primilo deset od 12 polaznika, pošto je dvoje bilo opravdano odsutno.

Studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka Nađa Vukajlović rekla je tom prilikom da joj se Danasova škola svidela jer je fokus bio na praksi, što nije slučaj na fakultetu.

Dodeljene potvrde polaznicima treće generacije Danasove škole novinarstva 2
Foto: Danas

„Dosta je bilo prakse koju nismo imali na fakultetu. Ovde sam videla kako zapravo novinarski posao funkcioniše i videla sam da mi se i štampa i onlajn novinarstvo sviđaju. Što se tiče rubrike Društvo na kojoj sam bila, smatram da je to dobra rubrika, pogotovo za početak, jer može da pokrije dosta tema“, rekla je Nađa i dodala da namerava da se i u budućnosti bavi novinarstvom.

Polaznica naše škole Aleksandra Glavonjić takođe veruje da joj je škola donela jedno jako vredno praktično iskustvo, a pohvalila je i mentore.

„Osim novinarskih žanrova koji su zaista osnova novinarstva, naučila sam i mnogo nekih sporednih stvari o kojima se na fakultetu zaista retko govori, totalno je drugačije baviti se novinarstvom ovako praktično i teorijski. Mentori su bili sjajni i svako je bio voljan da odgovori na pitanja koja imam“, rekla je Aleksandra.

Dodala je i da joj je škola pomogla da suzi intersovanja što se tiče novinarstva koje je, kako kaže, pre naše škole doživljavala previše opšte.

„Shvatila sam da je novinarstvo zapravo mnogo stvari u jednom i da mogu da odaberem neku svoju nišu na koju mogu da se fokusiram i milsim da sam to u ovoj školi pronašla“, naglasila je ona.

Anđela Đorđević, koja je praktični deo škole provela u rubrici Ekonomija, uporedila je svoje iskustvo volontiranja u mesečniku sa praksom u dnevnom listu kao što je Danas.

„U dnevnim novinama je dosta drugačije. Ja sam na prethodnoj praksi bila u mesečniku, ovde sam videla kako funkcioniše jedna dnevna novina i to mi je bilo zanimljivo, i taj tempo koji je malo brži i mogu da kažem da mi je jako prijala ova praksa“, istakla je Anđela.

Novak Marković, koji je bio praktikant na rubrici Sport, izrazio je veliko zadovoljstvo našom školom i rekao da je prevazišla njegova očekivanja.

„Teorijski deo na početku je bio pun praktičnih primera iskusnih novinara, što se tiče praktičnog, to iskustvo gotovo svakodnevnog rada u redakciji što danas, ja mislim, niko ne nudi u ovom obliku, a to je najbitnije za nas mlade novinare“, rekao je Novak.

Ove godine na konkurs se prijavilo više od 60 zainteresovanih za pohađanje Danasove škole, a predstavnici Danasa imali su težak posao da odaberu njih dvanaestoro koji su bili među polaznicima treće generacije škole.

Polaznici naše škole su proteklih meseci imali priliku da sa urednicima i novinarima našeg lista pređu osnovne novinarske forme i upoznaju iskusne novinare, nakon čega su tokom drugog dela programa tri meseca imali praktični deo u redakciji i rad sa mentorima.

Osim veština pisanja osnovnih novinarskih formi poput vesti i izveštaja, stekli su i znanje o novim platformama i formatima, te o specifičnostima onlajn novinarstva i toga kako mediji u svrhu informisanja koriste društvene mreže i istraživanje publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari