Milorad Dodikfoto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je „EU davno sahranila mit o slobodi informisanja i pravu na istinu“, isto kao što su, kako je ocenio, „medijski žrtvovali i istinu o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini“.

„Pomen tom mitu o pravima i slobodama držite i danas u sukobima u Ukrajini i Gazi, gde postoji samo vaša istina koju ste nametnuli kao jedini narativ, kao što je bio slučaj i za vreme građanskog rata u BiH“, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Upitan o saopštenju Delegacije EU u kojem njega i vlasti u Republici Srpskoj pozivaju da „u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promene smer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima“, Dodik je kazao da „sa te pozicije nemaju pravo da drže slovo o medijskim slobodama i pravima, jer su to isto ukinuli u svojim državama“.

„Šteta što nikada, govoreći o toj temi, niste pomenuli odgovornost, a razumem i zašto. Naš vrednosni okvir počiva na pružanju slobode, ali i odgovornosti za nju. I to pravilo važi i za medije i za političare“, naglasio je predsednik RS.

Dodao je da on izlazi na izbore i „tamo plaća cenu svoje slobode ili odgovornosti“.

„Mislim da ni mediji ne mogu biti pošteđeni odgovornosti za izgovorenu ili napisanu reč“, ocenio je Dodik.

Konstatovao je da su danas i BiH i Republika Srpska u medijskom smislu slobodne države „za razliku od ovih kojima su usta puna sloboda“.

„Kleveta je kriminalizovana u najrazvijenim državama EU i ne vidim nijedan razuman razlog da ne bude tako i ovde“, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari