Da li se menja način postupanja zbog dojava o bombama i šta ako stignu tokom izbora u školu koja je biračko mesto? 1foto FoNet

Učestale dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama nastavljene su i danas, a nadležni se i dalje ne oglašaju kako će izgledati novi protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovnim ustanovama.

Sem jučerašnjeg šturog saopštenja Vlade Srbije da će novi protokol biti predložen u naredna dva dana, niko od nadležnih za Danas nije potvrdio, ali ni demantovao nezvanična saznanja pojedinih medija da će, ako dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostajati u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled objekta.

Upravo je ova informacija izazvala uznemirenje javnosti, ali se ne navodi šta će biti ako dojave stignu na školske imejl adrese, što je do sada najčešće bio slučaj.

Dojava o bombi: Novi protokol u obrazovnim ustanovama?

Pojedini mediji su objavili i da će policija iz nadležnih policijskih uprava pregledati objekte uveče po završetku nastave ili rano ujutru pre početka radnog dana, da će se škole zaključavati, te da će u novu bezbednosnu strategiju biti uključena i komunalna policija.

Što se tiče vrtića, nezvanično se piše da će roditelji dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat, ali se ne precizira kako se postupa ako su deca na adaptaciji, gde je prisustvo roditelja često neophodno.

Odgovor o tome šta je istina u nezvaničnim informacijama koje su objavili pojedini mediji nismo dobili u Ministarstvu prosvete, odakle su nas uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova. U policiji kažu da se radi intersektorski na usaglašavanju procedura i da se u celu priču uključila i Vlada, te su nam savetovali da pratimo zvanična saopštenja.

Da li se menja način postupanja zbog dojava o bombama i šta ako stignu tokom izbora u školu koja je biračko mesto? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ništa preciznija danas nije bila ni ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović koja je rekla da ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova već dva dana rade na usaglašavanju protokola o postupanju škola, kao i da je sugestija da se detaljno pregledaju škole i svi prostori oko njih pre početka i po završetku časova.

Ministarka je najavila da će detalji protokola biti poznati sutra.

Problem dojava o postavljenim bombama u školama traje još od proleća prošle godine, ali sistemskog rešenja i dalje nema.

Ova tema bila je pod budnim okom javnosti uoči održavanja prošlogodišnje male mature, a rešenje je nađeno tako što je direktorima najpre naloženo da promene zvanične imejl adrese i otvorene su nove za komunikaciju škola sa nadležnim organima.

Uoči male mature školski objekti su pregledani i zaključani, a na dan održavanja završnog ispita je strogo kontrolisano ko može da uđe u škole.

U prethodnom periodu broj pretećih mejlova se smanjio pa ovo više i nije bila vest, ali su dojave sada u fokusu javnosti i zbog predstojećih izbora, budući da su u mnogim osnovnim i srednjim školama biračka mesta.

Dojave o bombama najčešće stižu mejlovima

Ako se zna da dojave u najvećem broju slučajeva stižu na školske mejlove kojima prisup imaju direktori škola i ovlašćeni zaposleni, pitanje je kako će se na dan održavanja izbora saznati da je preteća elektronska poruka stigla.

Hoće li direktori u nedelju, 17. decembra, biti dužni da proveravaju mejlove, za sada odgovora nema.

Ukoliko pak neko dobije takav mejl da li će biti obavezan da obavesti policiju i po kojoj proceduri će se postupati, takođe nije poznato.

Koliko se biračkih mesta nalazi u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Srbiji, da li je utvrđen način postupanja ukoliko na dan održavanja izbora stignu informacije o dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, da li je dogovorena koordinacija ako se zna da poruke uglavnom stižu na školske elektronske adrese, a direktori neće 17. decembra biti na svojim radnim mestima – sve su ovo pitanja na koja iz Republičke izborne komisije nismo dobili odgovor do objave ovog teksta.

Članovi biračkih odbora iz redova opozicije poručuju da će insisitirati da se sa glasanjem obavezno nastavi, nakon što policija završi svoj deo posla. Oni tvrde da neće dozvoliti da takvi slučajevi dovedu do trajne obustave glasanja.

„U zavisnosti od toga da li tih dojava bude, trebalo bi obavestiti lokalnu izbornu komisiju i MUP, glasanje bi svakako trebalo da bude prekinuto. Svako prekidanje glasanja koje bude trajalo do sat vremena, neće uticati na nastavak postupka glasanja, izbori će tog dana na tom mestu biti završeni do 20 časova, kao što je i inače propisano, a ako zadržavanje bude duže od sat, nakon što organi MUP daju zeleno svetlo da se glasanje nastavi, za onoliko za koliko je glasanje bilo prekinuto, ono će nakon 20 časova biti nastavljeno za toliko. To je najjednostavniji način. Za sada nema nekih konkretnih najava da bi to mogao da bude neki širi problem, ali svakako procedure i za tu situaciju postoje“, rekao je Vladimir Dragaš, član RIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari