Dok se rektorka ne oglasi na RTS-u, studenti ostaju u Rektoratu 1Blokada Rektorata Foto: Beta/Anđela Vučićević (Arhiva)

Studenti koji sedmi dan blokiraju zgradu Rektorata u Beogradu ne traže ništa od predsednice Vlade Ane Brnabić, već je zahtev upućen rektiorki Ivanki Popović.

Rektorka treba da se javno oglasi na javnom servisu i premijerki preporuči smenjivanje ministra finansija Sinše Malog, izjavila je večeras jedna od predsatavnica studenata Valentina Reković.

„Rektorka treba da u ime kolegijuma izađe na RTS i da kaže samo jednu rečenicu – a to je da preporučuje predsednici Vlade Ani Brnabić da razreši dužnosti ministra finansija Sinišu Malog“, naglasila je Reković za FoNet.

Predstavnica Udruženje „Jedan od pet miliona“ je navela da bi na taj način bila odbranjena akademska čestitost, a tom rečenicom rektorka bi saopštila i jasan stav Univerziteta.

„Dok se to ne desi, mi smo ovde da čuvamo Univerzitet i autonomiju visokog obrazovanja u Srbiji“, poručila je Reković.

Povodom optužbi da zbog njihove blokade ispašta 100.000 studenta, ona odgovara da sve može da se reši upravo izgovaranjem te jedne rečenice i da je sva odgovornost na upravi Univerziteta.

Studentkinhja Mila Jovanović navela je da je u Rektoratu između 25 i 30 studenata i da to nije konačan broj onih koji učestvuju u blokadi. „Podrška profesora je sve veća, ali ono što je još važnije je i da je podrška kolega sve veća“, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da će, ukoliko zahtev ne bude ispunjen, od naredne srede početi radikalizacija njihovog protesta, a o tome šta to konkretno podrazumeva – biće reči kada za to dođe vreme.

Jovanović je navela da je za pregovore o potrebno da rektorka sa rektorskim kolegijumom javno osudi pripdnike Srpske napadne stranke, koji su, kako je navela, u petak organizovano ušli u zgradu Rektorata i napali studente Univerziteta.

Ona je navela da su „materijalni i jasni dokazi“, koji podrazumevaju fotografije i medijske napise, predoćeni i da rektorka zbog toga ne može da tvrdi da je to priča bez pokrića.

Prema njenim rečima, rektorka Popović se danas nije pojavila na vratima Rektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari