Doktor iz Zemunskog Doma zdravlja počeo štrajk glađu  1Doktor Željko Ranilović štrajkuje glađu Foto: Iva Hadnađ

Doktor Željko Ranilović, zaposlen u Domu zdravlja Zemun, započeo je štrajk glađu zbog, kako tvrdi, mobinga i progona koji tvrdi da doživljava od v.d. direktorke Doma zdravlja Aleksandre Cvetković.

Ranilović, koji je zaposlen na Službi za kućno lečenje, završio je danas u 14:30h svoju smenu tokom koje je, kako kaže, konzumirao poslednji obrok.

„Zvanično sam kod pisarnice proglasio štrajk glađu, biću u Domu zdravlja i štrajkovaću dok direktorku ne smene. Nisam uzeo bolovanje, radicu od ponedeljka, pa dok me ne izda telo“, tvrdi dr. Ranilović.

Doktor tvrdi da je zlostavljanje na radnom mestu počelo još od njegovog zaposlenja, kao i da je na ličnoj osnovi.

„Od 2018. kada je Cvetković proglašena za v.d. direktorku, kreće moj progon na sve načine. Često me je ponižavala komentarima da sam neiskusan lekar iako imam dosta iskustva, kao i da bi trebalo da stičem znanja radom po selima“, objašnjava Ranilović.

On kaže da ima podršku kolega, kao i da drugi trpe mobing, ali da ćute jer „strahuju za posao i zbog strahovlade koja se u ustanovi sprovodi“.

Pored mobinga, kao glavne razloge za štrajk Ranilović navodi niz nepravilnosti na konkursu za specijalizaciju lekara, kao i direktorkino nezakonito pretresanje zdravstvenih kartona zaposlenog.

„U julu ove godine organizovan je treci konkurs za specijalizaciju na kome sam ja sabotiran. Konkurs se boduje prema dva objektivna parametra – prosečna ocena na fakultetu i dužina radnog staža, kao i prema oceni rukovodioca. Moja prva želja je bila interna medicina i jedini sam u Domu zdravlja imao 14 od mogućih petnaest bodova, međutim, nisam primljen“, tvrdi doktor.

Doktor se između ostalog žali i na neprofesionalno postupanje direktorke koja je navodno pročitala njegov zdravstveni karton, odnosno izveštaj od psihijatra u kome piše da je pretrpeo stres na radnom mestu.

„Moj zdravstveni karton ima pravo da vide samo moj izabrani lekar i sud, ali ona kao moj poslodavac nema. Kako bi došla do mog kartona da, recimo, radim u Maksiju?“, kazao je Ranilović.

Tokom štrajka glađu dr Željko Ranilović će se nalaziti u Domu zdravlja u Zemunu , uveče će spavati u vreći za spavanje, a od ponedeljka nastaviće da regularno prima pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari