Dom JNA u Šapcu među najugroženijim spomenicima u Evropi 1Foto_ Facebook/Sačuvajmo Dom JNA

Evropa Nostra, evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, i Institut Evropske Investicione Banke (EIB) objavili su spomenike i mesta kulturnog nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za ovogodišnje izdanje programa Sedam najugroženijih.

Ovo je 11 najugroženijih spomenika i mesta kulturnog nasleđa u Evropi za 2024. godinu:

o Dom JNA u Šapcu, SRBIJA
o Arheološko nalazište Muret e Portës, Drač, ALBANIJA
o Kulturno-istorijski rezervat Amberd, JERMENIJA
o Palata Midi, Brisel, BELGIJA
o Radnička stambena naselja (courées) u Rube-Turkoan, FRANCUSKA
o Kikladska ostrva, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros, GRČKA
o Crkva Svetog Petra u Đesateu, Milan, ITALIJA
o Sinagoga u Sijeni, ITALIJA
o Dvorac Štajnort, severna Mazurija, POLJSKA
o Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Altinözü / Hatajska provincija, TURSKA
o Gvozdena vrata Antiohije, Antakija / Hatajska provincija, TURSKA

– Odabrana mesta nasleđa ugrožena su devastacijom, neodgovarajućim intervencijama, razornim uticajem prirodnih katastrofa, nebrigom ili nedostatkom finansiranja. Objavljivanjem ove liste, želimo da prenesemo snažnu poruku solidarnosti i podrške aktivistima i lokalnim zajednicama koji su duboko posvećeni očuvanju ovih mesta. Evropsko nasleđe mora biti sačuvano ne samo kao svedočanstvo naše zajedničke prošlosti, već i kao katalizator održive, kohezivne i mirne budućnosti – izjavio je izvršni predsednik Evropa Nostre, prof. dr Herman Parcinger.

Dekanka Instituta Evropske investicione banke Šiva Dustdar rekla je kako je kulturno nasleđe ključni resurs za evropski identitet, atraktivnost i ekonomski rast.

– Ova lista nas podseća koliko je ono krhko i koliko ga uzimamo zdravo za gotovo. Zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom Evropa Nostrom, Institut ojačava napore lokalnih zajednica širom Evrope koje znaju da će spasavanje lokacija kulturnog nasleđa pomoći u rešavanju drugih značajnih izazova. Nadamo se da ćemo ova mesta videti obnovljena i sačuvana za buduće generacije – kazala je Dustdar.

Gorepomenuta ugrožena nasleđa su ušla u uži izbor međunarodnog Savetodavnog panela, koji čine stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije, projektne analize i finansija. Nominacije za program Sedam najugroženijih za 2024. godinu predložene su od strane organizacija članica, pridruženih organizacija ili pojedinačnih članova Evropa Nostre, kao i od članova Evropskog saveza za nasleđe.

Izbor je napravljen na osnovu izuzetnog značaja za nasleđe i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i ozbiljne opasnosti kojoj su danas izložene. Nivo angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih zainteresovanih strana za spasavanje ovih lokacija smatrani su ključnim dodatnim vrednostima. Još jedan kriterijum za izbor bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator održivog socioekonomskog razvoja.

Konačna lista Sedam najugroženijih nasleđa u Evropi za 2024. godinu biće objavljena u aprilu.

Dom JNA – i društveni i kulturni centar

Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Šapcu, osnovan 1962. godine, čini deo bogate lokalne – ali i evropske – istorijske i kulturne tradicije. Objekat je decenijama funkcionisao kao društveni i kulturni centar i bio mesto raznovrsnih događaja i aktivnosti sa ciljem podsticanja kreativnosti i kulturne razmene, uključujući koncerte, bioskopske projekcije, izložbe i javne diskusije. Sprovedene ankete ukazuju na snažan interes zajednice za očuvanje ovog značajnog mesta, kao i na emocionalnu vezanost za objekat koju dele generacije građana.

Arhitektonski, ovo modernističko remek-delo zauzima jedinstvenu trougaonu parcelu i unapređuje centar grada svojim ikoničnim dizajnom.

Prostorno povezan sa drugim kulturnim objektima, Dom predstavlja evoluciju arhitektonskog stila posleratnog perioda, odražavajući ekonomski napredak i procvat društvenog života epohe.

Kao jedan od primera arhitektonske i kulturne simbioze 20. veka, Dom Jugoslovenske narodne armije u Šapcu sjedinjuje zapadnoevropske uticaje u specifičnom jugoslovenskom kontekstu. Aktuelni napori da se objekat zaštiti i obnovi u skladu su sa širim evropskim inicijativama posvećenim očuvanju kulturne baštine i podsticanju međukulturnog razumevanja. Očuvanje Doma JNA u Šapcu prevazilazi obavezu prema lokalnoj zajednici – ono predstavlja posvećenost očuvanju raznovrsne kulturne baštine Evrope i negovanje naše zajedničke istorije, navodi Evropa Nostra.

Glavna pretnja Domu Jugoslovenske narodne armije u Šapcu je potencijalno uništenje od strane ljudi, najpre u slučaju da lokalna vlast donese odluku da zgradu proda privatnom investitoru. U slučaju privatnog vlasništva, postoji opasnost da će napori za očuvanje biti zanemareni i da će lokacija biti iskorišćena kako bi se izgradio drugi objekat, komercijalne ili stambene namene, što bi dovelo do nepopravljivog gubitka za kulturnu istoriju Šapca. Potrebno je bez odlaganja ubediti gradske vlasti da zgradu obnove i na taj način očuvaju njenu kulturnu i istorijsku važnost. Dom JNA u Šapcu je u vlasništvu JP „Infrastruktura“ Šabac.

Vremenski uticaji takođe predstavljaju pretnju. Bez skore obnove, krovna terasa može biti oštećena usled izloženosti padavinama, kao što su kiša i sneg.

Savetodavni panel programa Sedam najugroženijih istakao je da „ovo značajno mesto treba da bude obnovljeno i stavljeno u funkciju društvenog i kulturnog centra za buduće generacije“.

Nominaciju za program Sedam najugroženijih za 2024. godinu podnela je organizacija Sačuvajmo Dom JNA iz Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari