Aplikacija za ekološke problemeFoto: Pixabay/Pixundfertig

Ministarstvo zaštite životne sredine utvrdilo je predlog liste sa 79 projekata civilnog društva koje će tokom ove godine sufinansirati u ukupnom iznosu od 70 miliona dinara.

Javni konkurs raspisan je u januaru, a sredstva su opredeljena Zakonom o budžetu Srbije za 2021. godinu, u okviru programa Zelena agenda, kao „podrška projektima civilnog društva u oblasti životne sredine“, navedeno je na sajtu ministarstva.

Evropski studentski forum na Fakultetu političkih nauka za projekat „Vodonikom do klimatske neutralnosti“ dobio je traženih 1,52 miliona dinara, Unija studenata Užica za „Moj Eko grad“ 1,4 miliona, Futuristički institut iz Beograda za „Zelene vesti – ekologija.rs“ 1,7 miliona, Centar Alfa Novi Beograd za „TV emisije Zeleni svet“ 1,44 miliona, a Centar za posebno sposobne-Beograd za „Otpad sredi, kiseonik obezbedi“ 1,7 miliona.

Savez studenata Filozofskog fakulteta u Nišu za „Informisanje studenata o značaju ekologije i zaštiti životne sredine“ dobio je 1,365 miliona, Savez studenata Univerziteta u Nišu za „Eko ambasadori“ 1,2 miliona, Udruženje za zaštitu životne sredine Ekoglobal Niš za“Ekološku mapu prati – prirodu ćeš sačuvati“ 1,7 miliona, Konjički klub Bojčin Progar „Da upravljači zaštićenih područja budu na konju“ 554.000 dinara.

Ministarstvo će sufinansirati Lovačko uduženje Zemun-Beograd-Surčin za „Negativan uticaj i pogubne posledice paljenja strnjike na njivama“ sa 300.000 dinara, NVO Lenon Beograd „Četiri Eko godišnja doba“ 1,7 miliona, Udruženje žena Lav Pirot za „Da čisto-zaista bude čisto“ 439.300, a Omladinski savez Srbije za „Program podizanja svesti o klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti ‘Prekidač 2021′“ 350.000 dinara.

Ekološko medicinska ekspertska grupa EMEG Zvečan za „Razvoj kapaciteta za zaštitu zemljišta usled degradacije šumskih područja na Kopaoniku i Rogozni“ dobila je 676.620 dinara, Odred izviđača „Kosmajski odred“ Mladenovac za „Zumiraj rizik – promocija i podizanje nivoa znanja u oblasti ekologije i upravljanja otpadom kroz društvene mreže“ 426.300, a UG Moj heroj Beograd za „Nikola Tesla, pionir održivog razvoja“ 1,695 miliona.

Prema rezultatima konkursa, sredstava nije bilo za 21 kandidovani projekat. Među njima, bez subvencija su ostali Opštinski odbor pokreta Gorana-Sombor, Udruženje šumarskih i lovnih radnika Srbije Šuma i lov-Sremčica, Savez sportskih ribolovaca Srbije – Beograd, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – Novi Sad i Planinarsko ekološko udruženje Troglav-Kraljevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari