Donald Tramp: Tajkun od skandala 1Foto: EPA-EFE/Erin Schaff

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao se na Peti amandman Ustava SAD i odbio da odgovara na pitanja o njegovim poslovima sa nekretninama u istrazi koju vodi njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms.

Građanska istraga u Njujorku uključuje navode da je Trampova kompanija „Trump organization“ davala netačne podatke o vrednosti imovine, kao što su soliteri i golf-tereni, čime je obmanula zajmodavce i poreske vlasti.

Tako je, na primer, kompanija navela podatke kojima je utrostručila veličinu Trampovog penthausa na Menhetnu, tvrdi Džejmsova, te je razlika u vrednosti čak 200 miliona dolara.

Kako se navodi u istrazi, „Tramp organization“ je preuveličala vrednost svojih nekretnina da bi impresionirala zajmodavce.

Takođe je davala pogrešne podatke o vrednosti zemljišta da bi smanjila svoje poresko opterećenje. Tramp negira optužbe i tvrdi da je žrtva.

Bivši američki predsednik je predmet više istraga, a u okviru one kojom se ispituje da li je uzeo poverljiva dokumenta kada je odlazio iz Bele kuće FBI agenti su izvršili pretres njegovog imanja Mar-a-Lago na Floridi nekoliko dana pre nego što je odbio da odgovara na pitanja o svom biznisu sa nekretninama.

Tramp, koji je rekao da planira da se treći put kandiduje za predsednika na izborima 2024, smatra da je cilj pretresa njegovog doma na Floridi da se izvrši pritisak da ponovo ne učestvuje u izbornoj trci.

Bivši lider SAD će najverovatnije biti pozvan da odgovara i na pitanja u vezi sa upadom njegovih pristalica u zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021.

Tramp je na čelu SAD bio od 2017. do 2021. i treći je predsednik u američkoj istoriji kome je Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao opoziv posle Endrua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998.

Međutim, prvi je kome je opoziv izglasan dva puta – 2019. zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa i 2021. zbog „podsticanja pobune“ 6. januara te godine kada su njegove pristalice pokušale da upadom u Kongres SAD blokiraju potvrdu izborne pobede Džozefa Bajdena.

Američki Senat ga je, međutim, oslobodio optužbi i u jednom i u drugom slučaju. Uprkos svim optužbama i istragama, i dalje uživa podršku mnogih u vrhu Republikanske stranke.

Njegovu izbornu kampanju pod motom „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ obeležila su obećanja da će osnažiti ekonomiju SAD, privremeno zabraniti muslimansku migraciju, izgraditi zid na granici sa Meksikom, normalizovati odnose s Rusijom…

Tokom pandemije korona virusa napadao je imunologa Entonija Faučija, umanjivao opasnost virusa po zdravlje i ismevao nošenje zaštitnih maski.

Njegov mandat su obeležili i uvredljivi komentari na račun žena, Afroamerikanaca, muslimana, kao i napadi na medije, koje je neretko nazivao „neprijateljima naroda“ i „korumpiranim“.

Rođen je 14. juna 1946. u Njujorku u bogatoj porodici. Njegov otac Fred Tramp je bio njujorški tajkun u poslovima s nekretninama.

Tramp je studirao na fakultetu Vorton na Univerzitetu u Pensilvaniji. U svet nekretnina je ušao, kako je sam jednom rekao, uz pomoć „male“ pozajmice od svog oca od milion dolara.

Godine 1971. je preuzeo kontrolu nad porodičnom kompanijom, koja je tada preimenovana u „Trump organization“.

Poslovno carstvo je sa stambenih nekretnina širio i na hotele, kockarnice, golf-terene, odmarališta… Ženio se tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari