Donet nov program predškolskog vaspitanja u obrazovanja 1Foto: V. A.

Nov program predškolskog vaspitanja i obrazovanja sukcesivno će početi da se primenjuje u državnim predškolskim ustanovama od 1. septembra naredne godine, a po njemu će se u svim vrtićima raditi od 1. septembra 2022. godine.

To je danas rečeno na konferenciji na kojoj su predstavljene Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koje je donelo Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Unicefom i Institutom za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina Dominićis rekla je da su ovakav program uvele skandinavske zemlje, Italija i Novi Zeland i da se on temelji na razvoju kritičkog mišljenja, što je jedna od ključnih kompetencija za 21. vek. Ona je istakla da su deca iz predškolskih ustanova koja su učestvovala u pilotiranju nacrta nove programske koncepcije dolazila kući znatiželjnija i samopouzdanija, a da su vaspitači promenili svoju ulogu i postali facilitatori učenja.

Šarčević je istakao da je usvajanje nove koncepcije predškolskog vaspitanja i obrazovanja, simbolično nazvan „Godine uzleta“, važan podsticaj i osnova za druge reformske procese. Prema njegovim rečima, cilj je da se unapredi kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji, da se poboljšaju uslovi rada u vrtićima, poveća obuhvat, ali i poboljša inicijalno obrazovanje vaspitača.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček istakla je da će do kraja 2022. godine 12.000 praktičara iz predškolskolskih ustanova biti obučeno da primenjuje nov program. Kako je pojašnjeno, to je oko 60 odsto zaposlenih u državnim predškolskim ustanovama, koji će nakon savladane obuke svoja znanja prenositi kolegama.

Kako se čulo na skupu, u novom programu deca uče da budu samostalnija, da se snalaze u različitim situacijama, da preuzimaju odgovornost, uče da na siguran način istražuju svoje okruženje, da prihvataju druge i budu prihvaćena… Nov koncept predškolskog vaspitanja podstiče decu da se bave temama koje su njima smislene i izazovne za istraživanje, a odrasli im ne nude gotova rešenja već postaju partneri u igri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari