Donji Milanovac: Stiže najstarija i najduža kajakaška regata na svetu 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Najstarija i najduža kajakaške regate na svetu TID, Tour international Danubien, plovi Srbijom. Ove nedelje učesnici TID-ove regate su u Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i nakon Brze Palanke, koja je poslednje etapno mesto u Srbiji, izlaze iz naše zemlje nastavljajući put Crnog mora gde se u bugarskom gradu Silistri 28. avgusta završava ovogodišnja regata.

S ciljem spajanja i povezivanja zemalja i područja Dunavskog sliva, 1956. godine pokrenuta je Tour international Danubien ili kraće TID-ova regata.

Od tada do danas, svake godine krajem juna kreće se iz Ingolštata i tokom 75 dana trajanja prevesla se preko 2.450 kilomatara rekom Dunav.

Osnovno pravilo najduže i najstarije turističko-rekreativne regate na svetu je: plovidba Dunavom čamcima, u pitanju su kajak ili kanu, koje pokreće čovek sopstvenom snagom i to po etapnim mestima koja se za svaku zemlju utvrđuju na Međunarodnoj konferenciji.

Donji Milanovac: Stiže najstarija i najduža kajakaška regata na svetu 2
Foto: Danas

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima, a dnevne etape koje TID-ovci prelaze u proseku su duge oko 43 km.

U Srbiji ima 14 etapnih mesta – Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo – Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka.

TID-ova regata je kraje jula ušla u Srbiju i sada se kreće Đerdapom. U ponedeljak, 8. avgusta, treba da stigne u Donji Milanovac, odakle će u utorak krenuti ka Tekiji.

Svake se godine popularnost ove reagte potvrđuje brojem učesnika kojih ima ne samo iz podunavskih zemalja, već i sa drugih kontinetata, te više nije čudno da se regatašima prilključe učesnici iz Amerike, Kanade, Australije.

Od Dejana Jovanovića iz Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije saznajemo da su učesnici su osobe svih uzrasta i oba pola i ljubitelji zdravog načina života, boravka u prirodi, a naročito na vodi.

Organizatori dodaju i da se kroz ovakav vid bavljenja sportom i rekreacijom, učesnici iz celog sveta upoznaju sa istorijom, kulturom, tradicijom, etnologijom, ekologijom, privrednim i turističkim potencijalima Srbije i Podunavlja.

Na regati kroz Srbiju učestvuje oko 130 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Švajcarske, Holandije, Engleske i Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari