Dovedene pristalice SNS blokirale raspravu u Skupštini 1

Kada se utorak uveče u centralnom gradskom parku u Vranju kod spomenika Borisavu Stankoviću okupilo više od stotinu građana, odazivajući se na poziv preko društvenih mreža da se spreči najavljena rekonstrukcija ove najveće zelene površine u gradu, bio je to alarm za vladajuću koaliciju okupljenu oko SNS.

Građani su zatražili da se spreči seča stoletnih stabala kojih ima 277 u parku, kao i popločavanje zelenih površina i pravljenje neke vrste otvorene scene. Protest je prošao mirno, uz obraćanje samo predstavnika jedne opozicione stranke Nove Srbije, jer se druge nisu odazvale pozivu za ovaj protest. Inače, ceo sporni projekat trebalo bi da bude završen u roku od četiri meseca, a građani najavljuju da neće odustati od protesta pogotovu ako dođe do seče stabala.

Sutradan je usledila javna debata o projektu rekonstrukcije parka u sali lokalne skupštine. Iznenađeni protestom građana od prethodne večeri naprednjaci su organizovano na događaj doveli radnike Jumka, gradske funkcionere, lekare, direktore javnih preduzeća, i članove stranke koji su pola sata pre početka zauzeli sva mesta u Sali, tako da su građani koji su se pojavili koji minut pre početka morali da stoje.

Glavni gradski urbanista Jelena Marković, je ponovila da se „rekonstrukcijom ne predviđa seča stabala“, kao i da će projekat koji se radi koštati 134 miliona dinara, te da je predviđena „rekonstrukcija devastiranih pešačkih staza, kao i zelenih površina“.

Na ovakve reči dobijala je salve aplauza. Kada su reč dobili građani koji misle da će na ovaj način park biti potpuno pretvoren u betonsku oazu sa minimum zelenila, njima prisutni nisu dali da iznesu svoje utiske i postave pitanja. Gimnazijalcu koji je napisao protestnu pesmu protiv rekonstrukcije nije bilo dozvoljeno da je pročita, već je bio izvrgnut ruglu i ponižavajućim dobacivanjima najvatrenijih pristalica SNS.

– Bila sam iznenađena nivoom nekulture pojedinih direktora i funkcionera SNS. Posebno me je iznenadilo ponašanje Gorana Đorđević direktora JP Vodovod, ali i nekih prisutnih funkcionera SPS. Znamo da oni mogu sve da urade mimo volje građana, ali nisam očekivala da nas spreče da kažemo svoje mišljenje, jer se park rekonstruiše od naših para,. prepričava utiske jedna od organizatorka protesta Danijela Deksi Stošić, ambasadorka mladih Srbije u EU mreži Wawe, i aktivistkinja OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja.

Radovi koštaju kao celi hotel

Očigledno da je gradska vlast želela da što pre i bez obaveštavanja javnosti o detaljima celog projekta, što su ipak pod pritiskom uradili, što pre uđu u projekat promene izgleda parka koji u Vranju postoji od 1870. godine. Interesantno je da cena rekonstrukcije i postavljanje betonskih ploča u park, košta preko milion evra, što je bezmalo slična cena koja je uložena u trećoj fazi opremanja pozorišta, ili za koju je privatnik kupio hotel Vranje u centru grada sa 7.000 kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari