Dozvoljena plovidba Dunavom i Savom 1Ledolomac "Greben" Foto: printscreen

Usled poboljšanja hidrometeoroloških uslova i preduzimanja svih potrebnih mera borbe protiv leda na rekama, danas je ukinuta obustava plovidbe na celom toku Dunava i Save kroz Srbiju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Borba srpskih ledolomaca i brodova potiskivača sa ledom, kojima su se kasnije priključila i četiri mađarska ledolomca, trajala je više od mesec dana, tokom kojih su razbijani ledeni čepovi na Dunavu kod Apatina, Dalja, Đerdapa, Surduka, Novih Banovaca, Grocke i Smedereva.

Zahvaljujući predanom radu zaposlenih u MGSI, lučkim kapetanijama, inspekciji bezbednosti plovidbe, Direkciji za vodne puteve i drugim nadležnim državnim organima, brodarskim kompanijama, kao i pravovremenoj pomoći Mađarske, situacija na rekama je tokom trajanja elementarne nepogode bila sve vreme pod kontrolom i izbegnuto je da materijalna šteta bude još veća.

Zabrana plovidbe na Tisi, uvedena 5. januara, i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, 6. januara, još je na snazi.

Potpuna zabrana plovidbe na Savi i Dunavu uvedena je 8. januara, nakon što je prethodno obustavljena plovidba rekom Tisom i hidrosistemom Dunav-Tisa-Dunav.

Ukinuta je i zabrana upotrebe ugostiteljskih objekata u Dunavcu, od Velikog ratnog ostrva do Ušća, kojima je bio zabranjen rad zbog opasnosti od leda koji je naneo oštećenja ovim plovilima tokom trajanja ledostaja na Dunavu.

Ledolomac „Greben“ vraćen u luku

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da je ledolomac „Greben“, posle uspešno obavljenog zadatka razbijanja leda, vraćen u matičnu luku nizvodno od hidroelektrane „Đerdap 1“.

Lomeći ledene sante na Dunavu i Savi, ledolomac je na putu proveo 31 dan i prešao oko 3.000 kilometara, saopštio je EPS.

Posada i brod biće u pripravnosti sve dok zima ne popusti i spremni da u svakom trenutku isplove i obave sve zadatke koje pred njih postave nadležni, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari