Dragan Bujošević od danas v.d. direktora RTS do imenovanja novog na toj poziciji 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Upravni odbor Radio televizije Srbije doneo je danas odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora RTS nakon što je Draganu Bujoševiću danas istekao petogodišnji mandat. Do imenovanja novog generalnog direktora funkciju vršioca dužnosti će obavljati dosadašnji direktor.

Podsetimo, iako je Bujošević još prošle godine ispunio uslove za penziju, on je tražio da mu se produži mandat.

On danas nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li će ponovo konkurisati za čelno mesto RTS-a, s obzirom da ne postoje zakonske prepreke da to učini.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. Tadašnji predsednik UO RTS-a Zoran Popović rekao je posle sednice na kojoj je on izabran „da je bilo više dobrih kandidata, ali da je Bujošević dobio šest glasova članova Upravnog odbora, što je dvotrećinska većina ukupnog broja njegovih članova“.

Nakon što je 15. januara 2019. napunio 65 godina i stekao uslove za odlazak u redovnu starosnu penziju, mandat mu je produžen na njegov zahtev.

U proteklih pet godina, koliko je Bujošević na čelu javnog servisa, neretko je tražena njegova smena kako od predstavnika opozicije, preko članova akademske zajednice, do samih zaposlenih.

Opozicija je kritikovala rad javnog servisa tražeći veću zastupljenost, navodeći da rezultati monitoringa medija pokazuju da su predstavnici vlasti, posebno predsednik Aleksandar Vučić, višestruko zastupljeni od svih drugih.

Neki od opozicionih lidera godinama nisu ni bili na RTS-u. Uređivačkom politikom javnog servisa nisu zadovoljni ni članovi akademske zajednice koji smatraju da je program, pre svega informativni, ispod svakog nivoa.

Nezadovoljstvo uslovima rada ali i uređivačkom politikom, u više navrata iskazivali su i zaposleni u javnom servisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari