Dragan Šolak: Kragujevčanin iz Švajcarske 1foto UM

U kompaniju SBB stigao je zahtev Poreske uprave, koja je „pokrenula po službenoj dužnosti postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana za poreskog obveznika Dragana Šolaka“, saopštila je televizija N1, deo Junajted grupe, najveće medijske kompanije u regionu čiji je osnivač, suvlasnik i trenutno predsednik savetodavnog odbora Šolak.

Zahtev je stigao iako on već godinama niti živi u Srbiji i niti je poreski obveznik Srbije.

Već dugo medijskim nebom Srbije, bar onim delom bliskim vladajućoj stranci, dominira sintagma Đilas i Šolak, koja bi trebalo da označava tajkunsko-opozicionu hobotnicu koja želi da sruši predsednika Vučića i odvede Srbiju u mračni srednji vek.

Ova sintagma nije rastavljena ni nakon jednog od retkih obraćanja Šolaka javnosti rečima „Iako tabloidi uporno povezuju Dragana Đilasa i mene, jedina istina je da Dragan Đilas i ja nikada nismo imali, niti sada imamo, zajedničke poslove“.

Kada se samo letimično baci pogled na broj izjava sa najviših mesta u državi u kojima se spominju Šolak i Đilas, nije ni čudo što u N1 vide i ovaj zahtev za poreskom kontrolom kao pritisak na „neposlušne“ medije.

Ko je Dragan Šolak, koji izaziva toliki angažman političara na vlasti i zbog kog se pokreću mehanizmi državnih institucija?

Počeo je sa poslom u rodnom Kragujevcu, gde se bavio trgovinom muzičkih prava, odakle se proširio na celu tadašnju Jugoslaviju. Producentsku kuću VANS osnovao je 1990. godine, ali se 1992. godine povukao iz posla i preselio u LJubljanu, a zatim u Prag.

Iako se odselio, nije prestao sa poslom u Srbiji.

Prelomne 2000. godine osniva KDS u Kragujevcu, koji 2004. godine prerasta u Serbian broadband (SBB). Nakon niza akvizicija u Sloveniji i Hrvatskoj 2012. godine formira Junajted media grupu sa sedištem u Luksemburgu.

Drugi veliki momenat u razvoju kompanije je prodaja udela američkom investicionom fondu KKR koji je vodio general Dejvid Petreus, bivši direktor CIA-e, čime je grupa vrednovana na 1,1 milijardu evra.

Druga promena vlasništva dešava se 2018. godine kada Amerikanci prodaju kompaniju britanskom fondu BC partners, ali je ovog puta vrednost kompanije preko 2,5 milijardi evra.

Junajted grupa u kojoj je Šolak zadužen za strateško upravljanje i razvoj je izrasla u giganta sa godišnjim prihodima od preko 600 miliona evra i vodećeg provajdera komunikacionih i medijskih usluga u jugoistočnoj Evropi.

Šolak živi u Ženevi, ima dvoje dece i strastven je igrač golfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.