Dragana Tončić: Eutanazirane svinje se odvoze u ćuprijsku kafileriju 1Foto: Z. Panić

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić izjavila je za Danas da će se leševi eutanaziranih domaćih svinja sa područja Pirotskog okruga prevoziti u kafileriju u Ćupriji.

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge divljih svinja koje realizuje Uprava za veterinu.

Nedavno su delovi dva lovišta u Pirotskom okrugu – Vidlič i Ponišavlje, proglašeni zaraženim područjima afričkom kugom divljih svinja.

– Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima mesnih zajednica, regionalnog i lokalnog Kriznog centra za suzbijanje afričke kuge divljih svinja, a u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, Uprave za veterinu i Nacionalnim kriznim centrom, dogovoreno da se leševi eutanaziranih domaćih svinja sa ovog područja odvoze u kafileriju u Ćurpiji. Leševi će biti prevoženi specijalnim blindiranim vozilom uz najveće biosigurnosne mere“, kaže Tončićeva.

“S obzirom da su meštani Krupca i drugih sela na kružnom putu, reagovali, protestovali i bojkotovali inspektore oko završetka popisa domaćih svinja, dogovor je da im se omogući nesmetan popis koji je završen. Eutanazija svinja se radi danas i ni jedna domaća svinja na ovom području nije zaražena“, dodala je Tončićeva.

Posle protesta meštana pojedinih sela zbog mera koje realizuje Uprava za veterinu i lokacije za ukopavanje eutanaziranih domaćih svinja u blizini sela Krupac održano je nekoliko sastanaka u Pirotskom upravnom okrugu o ovoj temi.

“Inspektori i predstavnici Uprave za veterinu su angažovani na terenu i trude se da obezbede tampon zonu. Mi smo ovde na udaru jer je veliki broj divljih svinja iz Bugarske prešao ovde. Trude se da se uradi tampon zona kako se ne bi odavde bolest širila ka centralnoj Srbiji“, rekla je ona.

Tončićeva dodaje da zaključeno da je bezizlazna situacija po pitanju dosadašnjih ukopavanja na lokaciji koju je adekvatno u skladu sa propisima odredila lokalna samouprava.

“Ne znam kako će se situacija sa ovom bolešću odvijati na dalje“,rekla je Tončićeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari