Dragi Jelić: Džentlmen YU roka 1

„A sve je počelo 29. novembra 1970. godine kada su u malom, tek otvorenom zemunskom klubu „Sinagoga“ nastupili momci koji su se par meseci pre toga od beat grupe Džentlmeni transformisali u novi sastav.

Opredelili su se da neguju autorsku r’n’r muziku. I to pod radnim nazivom Idejni posed. Te večeri su raspisali referendum za novo ime. Pa je publika na papirićima iznela svoje predloge. Jednoglasno je usvojeno idealno ime, kad se već sve to dešavalo na Dan republike“, opisao je rok kritičar Petar Janjatović sam početak legendarne YU grupe.

Pomenuti događaj odigrao se pre tačno pedeset godina, a njegov jubilej obeležen je ovih dana skromno, bez publike i kolega, zbog epidemiološke situacija.

Promocija boks set izdanja „50 godina YU grupe“ u kojoj se nalaze numere sa svih 13 albuma ovog benda obožavaoci su ispratili onlajn, a veliki koncert sačekaće naredno leto, kada bi trebalo da se pojavi i monografija benda, kao i dokumentarac, koji već nekoliko godina snima Darko Lungulov.

Braća Jelić – Žika i Dragi podjedanako su zaslužni za nastanak i razvoj YU grupe, a poslednjih 28 godina sa njima stvara i njihov bratanac – Petar, sin njihovog trećeg brata Radeta, koji se tokom 1960-ih, takođe bavio muzikom.

Dragi je najmlađi od braće Jelić.

Osim što je osnivač, pevač je i gitarista benda, ali i kompozitor i tekstopisac.

Rođen je 17. maja 1947. u Kraljevu.

Sa nepunih mesec dana sa roditeljima i braćom se seli u Beograd.

Odrastao je na Novom Beogradu.

Otac mu je bio aviomehaničar u JAT-u a majka domaćica.

Kao dečak bavio se gimnastikom u Partizanu.

Na počecima profesionalne karijere, svirao je u bendovima – Albatrosi, Alasi, Beduini, Siluete, Džentlmeni… Jelićima se pripisuje da su začetnici etnozvuka u rok muzici, koji se mogao čuti već u prvom singlu YU grupe „Nona“.

„To se desilo nenamerno. Slučajno smo napravili ‘Kosovske božure’, ‘Nonu’, pa ‘Od zlata jabuku’, ali nije nam bila namera da se, ‘gurajući’ ovaj zvuk u rok, približimo narodu. To se desilo u određenom trenutku i bilo je uspešno. Niko nije imun na taj zvuk“, kaže Dragi.

Srpski Stonsi, kako ih često nazivaju, obožavani su širom bivše Juge, a i dan danas se uz njihovu kultnu baladu „Crni leptiru“ uči sviranje gitare.

Jednostavnost jeste rokenrol, smatra Dragi. Njihove numere uticale su s jedne strane na Gorana Bregovića i Alena Islamovića, a s druge na Dušana Kojića Koju i Jarbole.

Živi u Zemunu u blizini Dunava. Sin Aleksa takođe je muzičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari