Dragoslava Barzut: Ne dizati paniku zbog "Ribnikara", problemi stigma i suštinska neodgovornost institucija 1Foto: Danas/Nina Čolić

Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa izjavila je posle informacije da je u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u kojoj se 3. maja dogodila tragedija, jedan dečak i danas doneo nož, da kao savesni i odgovorni građani ne treba da dižemo nikakvu paniku već da situaciju posmatramo racionalno.

Ona je istakla i da moramo da „osvetlimo činjenicu da se od 3. maja dosta toga radilo“, da je pre neki dan pušten u primenu novi protokol za zaštitu dece i učenika od nasilja, odnosno izmene onog iz 2007. godine, prenosi N1.

„Ono što je karakteristično je da i dalje vidimo suštinsku neodgovornost institucija koje su zadužene ne samo za izradu, već i da se ti protokoli poštuju. Videli smo da je i državna revizija dala preporuku da se rade periodične evaluacije postojećih regulativa koje imamo i koje su dosta dobre. Problem je stigma i suštinsko nerazumevanje nasilja i neobrada onog što se desilo 3. maja“, navodi Barzut i dodaje da je potrebna kontinuirana sistemska podrška đacima, roditeljima i čitavoj naciji „koja je je još u postraumatskom stresu“.

Još jednom ponavlja da je u ovom trenutku važni da budemo oprezni i da ne podižemo nivo panike niti među đacima, niti među roditeljima.

Na pitanje da li je na delu nepoštovanje usvojenih protokola ako je nož ušao u školu, Barzut kaže da mi moramo naučiti da ne odgovaramo incidentno i na krizne situacije već da moramo da radimo na prevenciji da do krize ne dođe.

„Verovatno će MUP odgovoriti kako je došlo do toga i da li je zakazalo obezbeđenje škole, ali očigledno je da imamo sistemske propuste u implementiranju različitih pravilnika, normi, zakona, pa me uopšte ne čudi da dolazi do skandaloznih propusta“, navodi Barzut iz Građanskih inicijativa koje su radile analizu rada školskih timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Povodom informacije da su ranije roditelji alarmirali nadležne u školi da dete kod kog je nađen nož može biti problematično, a da se cela stvar zataškala, ona je rekla da misli da postoji jedna selektivna primena određenih pravilnika i implementacija protokola kao što je protokol o sprečavanju nasilja u školama.

„Moramo da shvatimo da je rad na sprečavanju vršnjačkog nasilja rad koji zahteva jednu edukaciju kadra u školi i reagovanje na najsitinijim detaljima. I roditeljima je potrebna podrška. Ne može se ceo teret svaljivati na njihova leđa i njima mora da se pruži adekvatna podrška sa strane škole i ministarstva, kao i jasna spremnost u davanju kapaciteta za koje često treba da se ulože dodatni napori“, rekla je Barzut i istakla da je neophodno pravilnike koje usvajamo zaista implementirati.

Na pitanje šta je bilo ključno u analizi Građanskih inicijativa rekla je da je to zapostavljanje mišljenja učenika, neuključivanje njihovih mišljenja i uključivanje samih aktera, u ovom slučaju dece, u rešenje problema.

Istakla je da je njihova najveća preporuka da je preko đačkih parlamenata i drugih različitih mehanizama koji već postoje moguće da se uvaži njihovo mišljenje i da se učenici pitaju kako se osećaju i na koji način pristupiti rešavanju problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari