Dramićanin: Nekorektan odgovor dekanice PMF-a 1foto: gradnja.rs / facebook.com

„Nekorektno. Ona je kao dokaz priložila otpremnicu koja je adresovana na nekog drugog. Narod nije slep da ne može da pročita moje ime i prezime“, komentariše za Danas profesor Miroslav Dramićanin odgovor dekanice PMF-a u Novom Sadu, povodom optužbi na neregularnost konkursa za poziciju profesora.

Prema njegovim rečima, taj isti fakultet ga je predložio da bude član matičnog odbora za fiziku, a ujedno je tamo i nastavnik na doktorskim studijama, gde oni njega predložili da bude član matičnog odbora za fiziku. Pet godina bio je član najvišeg stručnog tela pri ministarstvu prosvete koje uređuje pitanja iz fizike, na njihov predlog, a ne na predlog Instituta.

„I onda neko postavlja pitanje da li sam ja fizičar ili nisam. A redovan sam profesor na fizici. To su samo igre, kao i traženje mog doktorata koji su dobili. Oni mi nisu dostavili materijal, i pored toga što imaju moju imejl adresu, fakultetsku imejl adresu, kao i broj telefona, jer piše u prijavi. Možda se desilo i da je nekom službeniku nešto ispalo, to je ogromna dokumentacija“, objašnjava Dramićanin za Danas.

On se pita da li se ikome „stvarno čini da bi se prijavio na konkurs i ne bi poslao overene fotokopije dokumenata“, naglasivši da ima svedoka, odnosno saradnicu koje je to nosila da se overi, a taj poduhvat koštao je 2.600 dinara.

„Problem je što oni ne mogu to ljudski da reše. Da me pozovu telefonom i da kažu, kolega imamo problem, pa da ga rešimo, nema nikakvih problema. Sešću u kola pa ću vam doneti na ruke. To je šibicarenje“, komentariše profesor fizike.

Dramićanin: Nekorektan odgovor dekanice PMF-a 2
foto: twitter.com

Podsetio je i da Prirodno-matematički fakultet u slučaju spornog konkursa nema konkursnu komisiju, koja bi po pravilu, morala da postoji u javnoj ustanovi, naglasivši da su konkursna i izborna komisija „dve različite stvari“.

„Konkursna komisija treba da ima pravnika, člana saveta, upravnog odbora i zaposlenog iz administracije, koji otvaraju koverte i konstatuju šta se u njima nalazi. To se potom upisuje i formira listu kandidata, koja se predaje izbornoj komisiji“, objašnjava Dramićanin.

Kaže da se zaista moglo dogoditi da je nekome nešto ispalo i da nisu to videlu, ali da su mogli da konktaktiraju, uz napomenu da je njegov rad dostupan i preko interneta, s obzirom da je naša zemlja pretplaćena na međunarodne baze, na kojima može da se otvori „koji god hoćete rad“.

„Znate li koliko je meni vremena trebalo da odštampam 304 rada i knjigu. To je nekorektno sa njene strane“, zaključio je Dramićanin.

Da podsetimo, Dekanica PMF-a u Novom Sadu, prof. dr Milca Pavkov Hrvojević ocenila je navode profesora Dramićanina kao netačne, odgovarajući na pitanje portala nova.rs, istakavši da profesor na konkursu nije dostavio dokumentaciju koa je konkursom bila tražena.

U odgovoru se navodi da Komisija za pripremu izveštaja u navedenom izboru utvrdila da nedostaju overene fotokopije diploma prethodnih nivoa studija, kopije naučnih i stručnih radova, ocena pedagoškog rada od strane studenata u prethodne tri godine i kopija doktorske teze.

“Neželeći da neki kandidati zbog nepotpune dokumentacije ne budu vrednovani, Komisija je i mimo uobičajene procedure pismenim putem zatražila da se izvrši dopuna dokumentacije. Naime, prof. Dramićanin je doktorirao iz oblasti elektrotehničkih nauka, a javio se na konkurs za oblast fizičkih nauka, te je bilo potrebno utvrditi da li doktorska teza ipak pripada oblasti fizičkih nauka da bi uopšte mogao biti biran na konkurs na koji se javio“, navodi se u odgovoru.

Kako je istakla, tu je već pokazana dobra volja da se kandidatu Dramićaninu pruži šansa.

„Profesoru je dana 07. marta 2022. godine, Komisija za pripremu Izveštaja uputila Zahtev za dopunu dokumentacije broj 0602-02-84/22-14, na adresu koja je navedena u prijavi i sa koje je kasnije stigao prigovor dr Dramićanina. Prema primljenoj evidenciji kandidat je obavešten da je pošiljka prispela, ali je on nije preuzeo”, zaključeno je u odgovoru dekanice istakla je Pavkov Hrvojević, piše nova.rs

Dramićanin dobio Nagradu za životno delo Instituta za nuklearne nauke Vinča

Miroslav Dramićanin, dobio je nagradu za životno delo, koja je danas dodeljena po prvi put u istoriji Instituta za nuklearne nauke Vinča. Tu odluku jednoglasno je donelo naučno veće te ustanove, na današnjoj sednici.

„Kada dobijete nagradu od kolega sa kojima radite prethodnih 30 godina, jednoglasno, u najvećem i najznačajnijem naučnom institutu, osećate neverovatno lepo i to je neverovatna stvar“, naglasio je Dramićanin.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari