Drašković: Obračun plata nije povod za štrajk u RGZ-u 1Foto: rgz.gov.rs

Obračun plata zaposlenih nikako ne može biti povod za štrajk u Republičkom geodetskom zavodu iako to glasnogovornici sindikata uporno ističu, izjavio je direktor RGZ Borko Drašković.

U prilog tome Drašković navodi da su plate službenicima RGZ-a isplaćene 20. februara, a do danas, kako kaže, ni jedan zaposleni RGZ-a od preko 3.000 radno angažovanih, pa ni jedan član sidikata, nije uputio Odeljenju finansija pismenu primedbu na loš obračun plate kako bi po toj pritužbi rukovodstvo moglo da reaguje.

„Dodatnim uvidom u isplatnu dokumentaciju utvđeno je da su službenici katastra Novi Sad 2 ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica Odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS, dakle ista ona osoba koja sad poziva na štrajk, a dovela je do toga da njeni zaposleni imaju niže obračunate plate. Pri tom treba naglasiti da službenici katastra Novi Sad 2 nisu u štrajku. Takođe, oni nisu upputili ni primedbu da obračun sati za isplatu zarada, verovatno zbog straha od sindikalnih pritisaka. 27. februara u štrajku je bilo 18 od preko 170 službi katastra, što jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata“, navodi direktor RGZ u pisanoj izjavi.

U 4 službe za katastar nepokretnosti Voždovac, Zvezdara, Palilula i Rakovica, koje se nalaze u ulici 27. marta 43-45, kako navodi Drašković, nije bilo obustave rada samih službi, već je nekolicina sindikalnih aktivista fizički blokirala jednokrilna vrata za ulazak u pisarnicu i na taj način nasilno sprečila građane da uđu u prostorije državne institucije. Istovremeno su i službenici pisarnice koji su želeli da rade bili u tome sprečeni, tvrdi direktor RGZ.

„To ukazuju na to da štrajk nema podršku zaposlenih već se radi o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ-u sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod građana i privrednih subjekata“, ocenjuje Drašković.

On dodaje da prema saznanjima rukovodstva RGZ, opstrukcija rada i narušavanje ugleda RGZ-a, sprovodi se uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ-u, a koje su nagrađene domaćim i međunarodnim priznanjima.

„Uvedena sistemska rešenja u radne procedure katastra izbrisala su prostor za korupciju i malverzacije i učinila katastar nepokretnosti transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, čak i na mobilnim telefonima, za sve građane i privredu Srbije. Ipak ovakva rešenja smetaju moćnim pojedincima koji bi da „love u mutnom“.
Republički geodetski zavod još jednom apeluje na sve državne organe da hitno reaguju i preduzmu aktivnosti iz svog delokruga rada kako bi se osigurao nesmetan rad institucija sistema. Blokada rada katastra nije samo blokada jedne institucije već stvara lančanu blokadu više resora Vlade Srbije kao što su Ministarstvo pravde, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo privrede itd“, navodi direktor RGZ.

Na sastanku Međuresorne radne grupe za utvrđivanje strateškog razvoja RGZ-a i budućeg statusa zaposlenih, na čijem formiranju su insistirali sindikati, a Vlada prihvatila, predstavnici rukovodstva RGZ-a postaviće pitanje kakav je sada status Sporazuma o prekidu štrajka i da li je neazkonitim postupanjem sindikata jednostrano raskinut zaključeni Sporazum.

„Rukovodstvo RGZ-a u potpunosti razume nezadovoljstvo i bes građana kojima su u nekoliko službi za katastar, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, uskraćena zakonom propisana prava, a u pojedinim slučajevima narušeno i dostojanstvo protivzakonitim fizičkim sprečavanjem pristupa službenim prostorijama. Izvinjenje koje su uputili sindikati je neiskreno i duboko licemerno i rukovodstvo ga smatra neprihvatljivim.Institut štrajka, kao jednog od civilizacijskih dostignuća čovečanstva u borbi za prava radnika, danas je zloupotrebljen za realizaciju ličnih interesa malog broja pojedinaca“, ističe Drašković.

On navodi da se među članovima štrajkačkog odbora nalaze osobe pravnosnažno krivično osuđene zbog nasilja, pravnosnažno disciplinski kažnjene, lica koja su duži vremenski period odsustvovala sa posla zbog različitih psihičkih, fizičkih i drugih zdravstvenih tegoba i lica sa stalnim zaposlenjem u sindikatu.

„Na žalost, stiče se utisak da je to planski odabrana gupa kojom se lako može manipulisati iz centara granskih sindikata. Tužno je što ovu grupu čine lica koja su slika i prilika likova satiričnih emisija i što oni snažno utiču na sliku koja se stvara u javnosti o državnim službenicima iako u Republičkom geodetskom zavodu radi veliki broj vrednih, odgovornih i stručnih inženjera, tehničkih lica, pravnika, programera. Rukovodstvo RGZ-a uverava građane da preduzima sve mere kako bi se umanjile posledice nastale zbog besmislene avanture sindikalnih lidera i moli za razumevanje zbog obima problema sa kojima se menadžment suočava u pokušaju da obezbedi redovan rad i funkcionisanje RGZ“, zaključuje Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari