Drastično pao promet agencijama koje se bave đačkim i omladinskim turizmom 1Foto: Aleksandra Pavlović

Turističke agencije koje se bave đačkim i omladinskim turizmom za dve godine (2020. i 2021.) su odradile tek 27 odsto poslova koje su imale u 2019, kaže za Danas Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam u nacionalnom udruženju turističkih agencija JUTA.

On dodaje da agencije imaju velike nerealizovane poslove, ugovorene tokom školske 2019/20. godine, od kojih je jedan broj izveden u drugoj polovini jula i deo u avgustu 2021, i na tome se stalo.

Uprkos tome, veliki broj dece i đaka zimski raspust je proveo sa vaspitačima i nastavnicima u domaćim turističkim centrima.

Zekavica podseća da je Vlada jesenas donela uredbu kojom je rok za realizaciju zamenskih putovanja (ugovorenih pre pandemije) produžen do kraja 2022, a ukoliko se ni do tada ne izvedu, agencije imaju rok do 1. februara 2023. da vrate novac klijentima.

– Ukoliko dođe do smirivanja epidemiološke situacije, očekujem da bismo u martu i aprilu mogli da počnemo da radimo i da se ozbiljan broj ranije ugovorenih putovanja realizuje, ali dok je ovoliki broj zaraženih, to nije realno. Što se tiče novih putovanja, pošto se javne nabavke rade onlajn, nije problem da se ta procedura sprovede, pogotovo za jednodnevne izlete ili dvodnevne i trodnevne ekskurzije. Ako bi se stabilizovala epidemiološka situacija od 15. februara mislim da bismo uspeli da odradimo najveći deo poslova tokom proleća. U krajnjem slučaju, uredba ostavlja mogućnost da se zamenska putovanja realizuju i tokom septembra i oktobra, što nam je pre pandemije bio vrlo intenzivan period za poslovanje – navodi Zekavica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari