Društvo arhitekata Novog Sada obratilo se otvorenim pismom gradonačelniku, on nije odgovorio 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) obratilo se otvorenim pismom gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću, u vezi sa izgradnjom podzemne garaže kod Banovine i podsetili ga da su mu o istoj temi pisali i pre mesec dana, a da on na to pismo nije odgovorio.

U pismu, koje je preneo Radio 021, arhitekte su upozorile na problem sa nadzemnim izlazima „u armiranom betonu sa visinom prosečnog prizemlja“, koji zauzimaju veliki deo površine pored objekata Banovine i Skupštine.

Iz DaNS-a su gradonačelnika podsetili da je Vlada Srbije 2007. godine donela Odluku o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture, ističući da najvažniju meru zaštite predstavlja „zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera“.

„Ali, da na trenutak i zanemarimo ono što kaže Akt Vlade Srbije, da se oslonimo samo na zdrav razum i ljubav prema gradu u kojem živimo, mislimo da ćemo zajedno doći do istog zaključka – ove armirano-betonske ‘mega’ strukture nisu smele da se pojave u ovom prostoru koji je omiljeni i prepoznatljiv prizor razglednica iz Novog Sada. Biser arhitekture svog vremena, sasvim jedinstven“, navode iz DaNS-a.

Dodaju i da su u evropskim gradovima ovakva pitanja rešena tako što izlazi iz podzemnih garaža građenih u samom centru gradova, zaštićenih kao istorijsko ili arhitektonsko nasleđe, ili u blizini spomenika kulture, nisu natkrivani već da su izvedeni „diskretno, samo sa ogradom, ili na neki način uklopljeni u parterno uređenje“, kako ne bi vizuelno narušili ili „naružili“ svoje okruženje.

U DaNS-u smatraju da u ovom trenutku betonske strukture mogu da se uklone, a projekat može da se preispita, pa gradonačelnika Đurića pozvali da uloži svoj autoritet u „spasavanje Banovine i da hitne preduzme potrebne korake kako svi sutra ne bi osećali stid zbog svog odnosa prema sopstvenog gradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari