Država izlazi iz vlasničke strukture Novosti? 1Foto: Aleksandar Veljković

Vlada Srbije namerava da do kraja jula, najkasnije početkom avgusta, izađe iz vlasničke strukture Kompanije Novosti, nezvanično saznaje Danas.

To znači da će država svoj paket akcija od 37 odsto izneti na berzu i ponuditi na prodaju. U Vladi Srbije negiraju ove navode uz retoričko pitanje „ko bi kupio gubitaša?“. Na našu konstataciju da Večernje novosti mogu da se ugase ukoliko narednog meseca ne isplate dug od 425.000 evra, naš sagovornik iz Vlade kaže da situacija nije toliko dramatična i da će se problem rešiti, „iako vreme ne ide naruku Novostima“.

Generalni direktor Kompanije Novosti Ratko Dmitrović kaže za Danas da je i sam, pre nekoliko dana, od privatnog lica, dobio informaciju da Vlada Srbije sprema izlazak iz vlasničke strukture Novosti.

– Ako je informacija tačna, to bi moglo veoma brzo da dovede do kakvog-takvog rešenja. Inače, Kompanija Novosti je iz dana u dan u sve težoj situaciji, a ni dva meseca nakon sednice Nadzornog odbora, koju sam tražio u nadi da će se nešto promeniti, niko ništa ne preduzima. Sve što smo mi u menadžmentu mogli da uradimo, uradili smo, ali to ni izdaleka nije dovoljno da se spasu Novosti. Sudbina kompanije nalazi se u rukama onih koji nisu u ovoj kući. Nemam odgovor na pitanje zbog čega niko ne reaguje, kaže Dmitrović, dodajući da veruje da je bio u pravu, kada je pre dva meseca rekao kako mu se čini da je negde doneta odluka o gašenju Novosti. Inače, menadžment kompanije prekjuče je napustilo troje ljudi.

– Što se tiče ostavki svih izvršnih direktora Kompanije Novosti, oni su početkom nedelje došli kod mene i rekli mi kako su doneli odluku da podnesu ostavke i to neopozive. „Uradite ono što mislite da treba, ne želim ni da vas pritiskam ni da vas odgovaram od te odluke“, rekao sam im. Da li su nakon toga podneli ostavke Nadzornom odboru, to je pitanje za njih, odnosno za predsednicu Nadzornog odbora, ističe Dmitrović.

S druge strane, u Vladi Srbije negiraju skori izlazak države iz Novosti.

– Država neće izneti svoj paket akcija na prodaju, jer ko bi kupio kompaniju u velikim finansijskim dugovima? Ne bi se našao takav kupac, kažu u Vladi Srbije. Na pitanje da li bi to možda bio sadašnji većinski vlasnik Milan Beko, odgovaraju da „postoji takva mogućnost“, ali da se Beko do sada nije izjašnjavao o tome.

– Kompanija Novosti mora prvo da se finansijski dovede u red da bi se prodala. Naći će se rešenje za Novosti, kompanija sigurno neće bankrotirati. Vreme im ne ide naruku, ali suma od 425.000 evra nije toliki problem da bismo o tome pričali senzacionalistički, poručuju u Vladi Srbije.

Većinski vlasnik Kompanije Novosti je biznismen Milan Beko sa 62 odsto akcija, ali nema upravljačku funkciju, koju mu je Vlada Srbije oduzela pre šest godina, jer nije hteo da otkupi preostali deo akcija. On se do sada nije oglašavao o eventualnom otkupu državnog dela u Novostima, kao ni o finansijskim pržoblemima sa kojima se kompanija suočava.

Dugovi:

Poslovanje Večernjih novosti ugroženo je zbog nagomilanih dugova, a zaposleni su pre dva meseca upozorili da je zbog dospevanja na naplatu bankarskog kredita od 425.000 evra u avgustu ove godine moguć skori prestanak izlaska ovog dnevnog lista. Kredit je podignut 2012. godine. Kompanija je i dalje pod opterećenjem duga od 11 miliona evra, zatečenog 2013. godine, kao i poreskog duga državi iz 2009, u iznosu od 103 miliona dinara, koji s kamatama iznosi više od 300 miliona dinara. Sve ovo bi narednog meseca moglo da Kompaniju Novosti odvede u bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari