Država nagrađuje napade na novinare 1Foto: Gordana Nonin

Grupa “Protiv medijskog mraka” zahtevala je juče povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima od nadležnih institucija efikasniju zaštitu novinara i javne reči organizovanim akcijama ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu, novosadskog suda i ispred Osnovnog i Višeg suda u Nišu.

Novinari i aktivisti okupili su se u ovim gradovima u pet do 12, simbolično, kako bi ukazali da je medijskoj profesiji “dogorelo”, kako je istakao Ilir Gaši, direktor fondacije Slavko Ćuruvija, koji je ukazao na dramatičan porast slučajeva napada, pretnji i pritisaka na novinare.

– U ovoj godini, samo do danas, zabeleženo je tri puta više slučajeva napada i pretnji na novinare u odnosu na 2013. godinu. Možemo jasno da vidimo tendenciju rasta a nažalost postoji suprotna tendencija u efikasnosti rešavanja ovakvih slučajeva od strane institucija, upozorio je Gaši, naglašavajući da je bezbednost novinara briga svih građana jer je svima u interesu kvalitetno informisanje.

– Ove godine je zabeleženo nekoliko ozbiljnijih napada, posle kojih počinioci nisu privedeni, njihov identitet ostaje nepoznat i na kraju sankcije ne postoje – rekao je Gaši ispred Republičkog javnog tužilaštva tokom akcije deljenja letaka. On je naglasio i da je ova akcija mogla da bude organizovana ispred bilo koje policijske stanice, suda ili tužilaštva u Srbiji jer je problem prisutan na svim nivoima institucija.

Okupljenima u Nišu obratio se novinar koji je i sam meta nerazrešenih pretnji Predrag Blagojević, urednik portala Južne vesti, koji je naglasao da je država tokom poslednjih godina ne samo štitila već i nagrađivala napadače na novinare umesto da ih kažnjava.

– U Nišu imamo slučajeve da su ljudi koji su pretili smrću novinarima i bili pravosnažno osuđeni za to, ne samo abolirani nego nagrađeni time što su postali odbornici u Skupštini grada, direktori javnih preduzeća ili članovi Gradskog veća – rekao je Blagojević.

Tokom akcije u Novom Sadu Novinar Darko Šper podsetio je da protiv novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao, režimski tabloidi vode orkestriranu kampanju, targetirajući ih kao izdajnike i strane plaćenike.

– Tim pretnjama i kampanji tabloida izloženi su isključivo novinari koji ukazuju na društvene anomalije i korupciju u vlasti. Izostanak kazni za napadače, ne samo da utiče na rad novinara, već ukazuje da vlast sa predumišljajem urušava slobodu medija i pravo građana na informisanje, poručio je Šper.

EU: Napad na novinare je napad na demokratiju

Svako ubistvo, zlostavljanje, pretnju ili napad na novinare, od strane državnih ili nedržavnih aktera, treba odmah istražiti na efikasan i nezavisan način, u cilju krivičnog gonjenja i kažnjavanja počinilaca, sapošila je Evropska unija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. “Napad na novinare predstavlja napad na demokratiju i pluralistička društva. Novinari se još proganjaju, zatvaraju ili čak ubijaju ne samo u oružanim sukobima, već i u miru, uključujući i prostor Evropske unije. Nasilje nad medijskim akterima ograničava sposobnost javnosti da pristupi informacijama i različitim idejama”, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.