"Država nam zamazuje oči, uzdamo se samo u sebe": Porodice i kolege poginulih rudara o najavi ministarke Mihajlović o krivičnoj prijavi zbog nesreće u rudniku "Soko" 1Nesreća u rudniku Soko: Foto Beta

To je najmanje što mogu da urade, verovatno da bi nam zamazali oči. Mi se ne uzdamo u državu, već u nas same, pošto smo već pokrenuli postupke i nećemo stati, kažu neke od porodica pognulih rudara i njihovih preživelih kolega povodom najave ministarke Zorane Mihajlović da će njeno ministarstvo podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih za tešku nesreću u rudniku “Soko”.

Nesreća se dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je poginulo osam rudara i povređeno između 18 i 21, u zavisnosti od izvora.

Ministarka rudarstva i energetike je kazala da nisu želeli da na ovaj način reaguju pre nego što tužilaštvo iznese svoj stav, a kada je ono reklo da nema odgovornih, počelo je da radi na pripremi krivične prijave “jer smatraju da postoje osnove za krivičnu odgovornost“.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je krajem prošlog meseca saopštilo da je donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica” zbog nesreće u rudniku “Soko” jer u njihovim radnjama “nema obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Porodice: Sve će ostati na najavi ili će se otkriti samo delić istine

„Nemam više poverenja ni u koga. Daj bože da bude drugačije, ali mislim da će sve da ostane na toj ministarkinoj najavi. Gde su bili do sada, ne verujem da nisu znali šta se radi u vezi sa ovom nesrećom, nego su čekali da neko aleksinačko tužilaštvo donese odluku, a da oni na Dan rudara Srbije najave krivičnu prijavu. Radi se o tome da nisu očekivali našu oštru reakciju na odluku tužilaštva, pa kada su je dobili, odlučili su da se, eto, na neki način oglase. Izvesno je da mi nećemo da stanemo“, kaže za Danas Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana Stajića.

"Država nam zamazuje oči, uzdamo se samo u sebe": Porodice i kolege poginulih rudara o najavi ministarke Mihajlović o krivičnoj prijavi zbog nesreće u rudniku "Soko" 2
Dragana Stajić: Foto privatna arhiva

Ona kaže da je „ogorčena, ljuta i besna“ jer se niko nije setio da na Dan rudara Srbije pozove porodice osam poginulih rudara na izložbu „Muzej garavih senki“, priređenu u aleksinačkom rudniku, niti da tada posete grobove poginulih.

Ona je otišla sama, sa svojim petomesečnim detetom, a veruje da su poginuli zaslužili da ih se sete i odaju im poštu.

Sanja Trivunac, supruga stradalog rudara Nenada Trivunca, slaže se da je najava Ministarstva usledila jer je „nešto moralo da se uradi“, kada su nadležni videli da porodice ne ćute i da se javnost buni zbog odluke tužilaštva.

Veruje da će se kroz najavljeni postupak otkriti „samo delić istine“, pošto je namera države da „prikrije i zataška, što više može“.

„Oni na ovaj način hoće da nam zamažu oči, pošto vide da ni mi ni narod nismo glupi. I ne mora ministarka da nas poziva da podnesemo krivične prijave, mi smo to već uradili. Najviše se uzdamo u sebe i postupke koje smo pokrenuli“, kaže Trivunac za Danas.

Povređeni rudar Saša Dimitrijević dodaje da je podnošenje krivične prijave od strane Ministarstva „normalna stvar“, jer je sasvim jasno da ima odgovornih za nesreću u rudniku „Soko“, i kaže da je “sreća da se bar neko setio da to uradi”.

"Država nam zamazuje oči, uzdamo se samo u sebe": Porodice i kolege poginulih rudara o najavi ministarke Mihajlović o krivičnoj prijavi zbog nesreće u rudniku "Soko" 3
Rudar Saša Dimitrijević: Foto Nova S/ printscreen

I on veruje da će povređeni rudari i porodice poginulih mnogo više Uraditi na tome da se utvrdi istina nego „nadležni“.

„Za nesreću u rudniku ’Soko’ sigurno ima odgovornih, tu nema dileme. Ali, pre nego što ministarstvo ili neko drugi podnese prijavu zbog toga, trebalo bi utvrditi odgovornost ovih iz pravosuđa koji su kazali da nema odgovornih za nesreću. To je sramota i od boga greota. Sve je to u pravosuđu korumpirano“, kaže Dimitrijević za Danas.

Inspektorski nadzor Ministarstva otkrio niz nepravilnosti

Ministarka Mihajlović je, inače, najavljujući krivičnu prijavu, kazala da u Ministarstvu “i te kako smatraju da ima osnova za krivičnu odgovornost”.

Prema njenim rečima, ima “dosta ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje, i na to što nisu imali projekat jer je odbijen, i na činjenje ili pogrešno činjenje u toku noći kada se sve desilo”.

"Država nam zamazuje oči, uzdamo se samo u sebe": Porodice i kolege poginulih rudara o najavi ministarke Mihajlović o krivičnoj prijavi zbog nesreće u rudniku "Soko" 4
Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ona je precizirala da su propusti uvrđeni u nalazima inspekcije Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarstvo je objavilo zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, u kojem se navodi više takvih propusta, zbog kojih se, između ostalog,  zabranjuje do daljeg izvođenje rudarskih radova na eksploataciji uglja i izgradnji rudarskih objekata na eksploatacionom polju broj 99-Soko.

Inspekcijski nadzor izvršila je Zorica Vukadinović, republička rudarska inspektorka, od 1. aprila do 27. aprila.

„Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja iz Resavice, na eksploatacionom polju br. 99-Soko izvodi rudarske radove na eksploataciji uglja bez pribavljenog rešenja o odobrenju za izgradnju rudarskih objekata i/ili izvođenje rudarskih radova, koje izdaje Ministarstvo nadležno za poslove rudarstva“, jedna je od nepravilnosti koja se navodi u zapisniku.

U zapisniku se između ostalog konstatuje i da je odobrenje za izvođenje radova na projektu „tehnički rudarski projekat probnog otkopavanja dela ležišta uglja istočno polje jame Soko – Sokobanja” isteklo još 31. marta 2013. godine.

Resorni ministar je 21. oktobra 2019. godine odbio zahtev javnog preduzeća “Resavica” za izdavanje odobrenja za izvođenje rudarskih radova po Glavnom rudarskom projektu eksploatacije uglja Istočnog polja jame RMU Soko- Sokobanja, ali je uprkos tome sa tim Galvnim projektom kasnije usaglašen tehnički rudarski projekat probnog otkopavanja dela ležišta uglja istočno polje jame Soko- Sokobanja, upozorava inspektorka u tom dokumentu.

Rudari: Upozoravali smo nadležne na vodu, mulj i metan, ali su nas oni slali u jamu

Porodice poginulih i njihove kolege prethodno su kazale za Danas da su rudari radili u neispitanom delu rudnika, u kojem je bilo i mulja i metana i vode, te da je bilo pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća.

Danima pre nesreće osećao se “miris na pokvarena jaja”, a postojala je povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Ukazivali su na sve to i nadležnima, koji nisu reagovali, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su.

Neki od njih su najavili da se više neće vraćati u rudnik.

Ministarstvo rudarstva i energetike je odmah nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a ministarka Mihajlović da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Prema zvaničnom saopštenju, svi rudari u rudniku “Soko” nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako je rečeno, “nije skoro viđena”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari