Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu saopštilo je juče konačnu presudu kojom je odbijen zahtev učesnika rata na Kosovu i Metohiji 1999. da im Vlada Srbije isplati ratne dnevnice. Evropski sud je na taj način preinačio svoju prvostepenu presudu u slučaju „Vučković i drugi protiv Srbije“, koja je bila u korist učesnika rata.


U prvostepenoj presudi bila je uvažena pravna argumentacija zastupnika boraca da je Vlada Srbije 2008. godine kroz isplatu navodne „socijalne pomoći“ za samo 10.000 boraca iz sedam opština Topličkog okruga počinila diskriminaciju prema svim ostalim borcima. Vlada Srbije se žalila na presudu i ona je preinačena, sa 14 glasova „za“ i tri glasa „protiv“. Ovom presudom je obuhvaćeno 29 boraca i ona će biti model za rešavanje ostalih žalbi boraca iz Srbije.

– Presuda je samo javno pročitana, bez obrazloženja, koje će narednih dana biti postavljeno na sajtu suda. Ona je i iznenađujuća i neshvatljiva, jer je iz pravne argumentacije koju smo podneli sasvim jasno da je počinjena diskriminacija prema borcima kojima nisu isplaćene dnevnice. Ali, nije sve završeno. Borba za prava boraca će se nastaviti kroz ustavne žalbe koje smo podneli pred domaćim pravosuđem, zahtevajući njihovo pravo na pravično suđenje. Naime, dok su neki sudovi usvajali zahteve boraca za isplatu dnevnica, mnogi to nisu činili – rekao je za Danas advokat Srđan Aleksić, inače pravni zastupnik boraca.

Nakon što je Aleksić telefonski saopštio presudu u niškom sedištu Udruženja boraca, nekoliko stotina učesnika rata okupilo se u centru Niša u znak protesta. Oni su najavili radikalizaciju protesta, ne precizirajući vreme i način, a predsednik Udruženja boraca Vlasotinca Nebojša Milenković kazao je da će ispred Vlade Srbije „svake nedelje seći po jedan prst dok ne ostane sto posto invalid“. Milenković je, inače, sredinom januara ove godine štrajkovao glađu zbog neisplaćenih dnevnica i tada je odsekao jedan prst.

– Nije kraj i ne potpisujemo kapitulaciju. Ovo je Vučićev politički dil sa Evropskim sudom i Briselom, ne znamo samo šta im je obećao zauzvrat. Zar njega, Nikolića i Dačića nije sramota zbog žalbe koju je uložila Srbija i ovakve presude protiv boraca? Predlažem da se svi borci iz Srbije okupe u Beogradu na dan konstituisanja nove, prevarantske vlade. Ta vlada će imati borce protiv sebe, na svim budućim izborima – rekao je na protestu Rodoljub Vuković, predsednik Izvršnog odbora boračkih udruženja Srbije i osnivač niškog Udruženja boraca.

Advokat Aleksić je, inače, zastupao oko 16.500 „kosovskih“ rezervista iz Niša, kojima se u proseku duguje po 3.500 evra, uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu od 2008, što bi ukupno iznosilo oko 50 miliona evra. On je uz njih zastupao i još 70.000 ovakvih rezervista iz drugih delova Srbije. Procenjuje se da je u ratu na Kosovu učestvovalo skoro 200.000 rezervista.

Sud: Nisu iskoristili sve pravne lekove

– Prema odredbama Konvencije, osobe koje nameravaju tužiti države u Evropskom sudu za ljudska prava, moraju prvo iskoristiti sve pravne lekove u svojim državama. U slučaju rezervista iz Srbije Veliko veće je zaključilo da oni nisu pokrenuli adekvatne procese u građanskim parnicama u Srbiji, te da nisu tužili državu za diskriminaciju u Ustavnom sudu – navodi se u saopštenju Evropskog suda koje su prenele agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari