Savet UN za ljudska prava saglasio se juče s novim setom pravila koji će obavezati sve države članice da njihovi izveštaji o ljudskim pravima podležu detaljnoj proveri. Dogovor je usledio posle 14 sati pregovora i negodovanja Kine koja je pretila da će blokirati sporazum. Savet je takođe odlučio da s liste zemalja koje su pod specijalnom istragom ukloni Kubu i Belorusiju.

Savet UN za ljudska prava saglasio se juče s novim setom pravila koji će obavezati sve države članice da njihovi izveštaji o ljudskim pravima podležu detaljnoj proveri. Dogovor je usledio posle 14 sati pregovora i negodovanja Kine koja je pretila da će blokirati sporazum. Savet je takođe odlučio da s liste zemalja koje su pod specijalnom istragom ukloni Kubu i Belorusiju. Savet koji broji 47 članica ima za cilj da podrži ljudska prava širom sveta. Analitičari navode da je dogovor u poslednjem trenutku sprečio osipanje Saveta zbog neuspeha da se saglasi sa svojim vladajućim pravilima. Inače, ovaj Savet formiran je prošle godine kao zamena za diskreditovanu Komisiju za ljudska prava. „Sve smo učinili kako bismo postigli kompromis. Ovo nije perfektan tekst jer pregovori nikada nisu izrodili perfektan tekst“, izjavio je predsednik Saveta Luis Alfonso de Alba iz Meksika.
Prema mehanizmu „univerzalnih periodičnih pregleda“ izveštaji o ljudskim pravima svih zemalja biće podvrnuti strogim kontrolama.
Devet zemalja, među kojima Severna Koreja, Kambodža i Sudan, ostale su na listi država Saveta koje podležu specijalnoj kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari