Državni univerzitet u Novom Pazaru će upisati 954 brucoša 1Foto: Wikipedia

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP), Vladi Srbije uputio je predlog upisne kovote za sledeću školsku godinu. Ako bude prihvaćen, onda će ova visokoškolska ustanova, na 20 akreditovanih studijskih programa osnovnih studija, upisati 954 brucoša.

Za školovanje o trošku budžeta predviđeno je više od 70% slobodnih mesta ili 684, a za samofinansirajuće studenta biće 270.

Najviše slobodnih mesta nudi Departman za tehničke nauke – 215 na četiri studijskka programa: Računarska tehnika, Arhitektura,Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo. Na matematičkim naukama biće 114 slobodnih mesta. Na smerovima ekonomija i poslovna matematika, koje ima Departman za ekonomske nauke, imaće 100 slobodnih mesta.

Departman za biomedicinske nauke na studijskim programima Biologija, Rehabilitacija, Sport i fizičko faspitanje, od ove godine, i novi Zdravstvena nega imaće mesta za 105 novih studenata. Više od pola – 60 biće primljeno na smer strukovnih studija – Zdravstvena nega.

Departman za filozofske nauke, koji nudi studije Psihologije i za Vaspitača u predškolskim ustanovama moći će da upiše 90, a po 80 studenata prve godine upisaće Departman za pravne nauke i Departman za filološke nauke (Srpski jezik i književnost i Engleski jezik i književnost).

Najmanje mesta – 50, ima na hemijsko-tehnološkim naukama. Svi ovi studijski programi upisivaće budžetske i samofinansirajuće studente.

Jedino će svih 60 brucoša biti na budžetu u Sjenici. U tom gradu novopazarski Državni univerzitet, već nekoliko godina, ima Departman za biotehničke nauke sa smerovima Agronomija i Prehrambena tehnologija.

Samofinansirajući studenti će školarinu plaćati između 50.000-60.000 dinara u zavisnosti od studijskog programa, Inače, DUNP visinu školarine ne menja godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari