DS: Osuda napada "Skinhedsa" na pripadnike LGBTIQ zajednice 1Prajd u Beogradu, septembar 2019. (arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Beogradski odbor Demokratske stranke (DS) osudio je danas napad ekstremističke grupe „Skinheds“ na trojicu pripadnika LGBTIQ zajednice, koji se dogodio u utorak u parku Manjež.

Već dugo svedočimo tendenciji sužavanja sloboda, a napad na troje ljudi na osnovu njihove seksualne orjentacije je vrhunac degradacije prava i sloboda, od kojih kao društvo ne smemo odustati, navodi se u saopštenju DS.

Dodaje se da je taj napad pokazatelj da u Beoradu postoje grupe koje misle da imaju više prava od drugih, pa tako određuju na kojoj fasadi će stajati mural ratnim zločincima, ko sme da šeta, kako neko treba da izgleda i ko je podoban a ko nije.

Kako ističu iz DS, odgovornost za takve događaje leži kako na institucijama koje treba da procesuiraju taj slučaj, tako i na onim bi trebalo da rade na prevenciji nasilja.

Demokratska stranka podsetila je nadležne institucije da je sprečavanje takvih izliva mržnje njihova dužnost i zatražila da počnu da rade svoj posao i u najkaraćem roku počinioce privedu pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari