DS osudila uklanjanje karikatura Koraksa i Petričića u Lazarevcu 1Foto: Logo

Demokratska stranka saopštila je da najoštrije osuđuje uklanjanje karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića iz prostorija biblioteke u Lazarevcu i nasilno prekidanje izložbe prominetnih autora.

„Svedoci smo još jednog brutalnog nasrtaja vlasti na slobodu mišljenja i izražavanja, degradaciju umetničkog stvaralaštva i upliva politike u sferu kulture. Ovaj akt dokazuje da država svoje instrumente i mehanizme upreže u kontrolu i blokiranje protoka informacija i nastoji da se apolutna moć jednog čoveka prihvati kao jedina realnost kojoj se svi moraju potčinjavati“, navodi se u saopštenju DS.
Dodaju da je umetnicima i stvaraocima imanetno nepristajanje na diktate i ucene kao i da naši najbolji karikaturisti nikada nisu imali pasivnu ulogu, već kritički stav izražavali sredstvima i na način koji je legitiman i priznat.
„Bespoštedni u kritici nedoslednosti, farisejstva i hipokrizije bili su i sada i ranije. Od zrelosti društva, javnosti i vlasti je način prihvatanja predstavljenog“, ističe se u saopštenju.
Kako je saopštila Demokratska stranka, Aleksandar Vučić je verovatno jedini koji u državi Srbiji vidi Festival demokratije, mi, čim se odmaknemo od medija pod njegovom paskom vidimo zabrane, ucene i sveopštu bedu.
„Kako klanjanje i klimanje glavom ne pripadaju umetničkim načinima izražavanja, zabranjuju se oni koji to jesu. Ukoliko je ogorčenost na način dočaravanja vremena u kome živimo tako velika zašto nije artikulisana i jasno predočena od samog vrhovnog cenzora, već se iznova upotrebljava mehanizam banalizacije razloga i zaklanja suština“, navodi DS.
Kako dodaju iz DS-a, karikatura nije karikiranje, ono kako rade i govore predstavnici vlasti jeste.
„Karikaturisti nisu vojnici stranke i ideologije, oni istinama daju duhovitost. Naprednjaci koji zabranjuju i sputavaju umetničke oblike izražavanja, uklanjaju karikature i osporavaju karikaturiste ustremiće se žestinom i silinom već sutra i na sve ljude koji misle svojom glavom, zato je važno da Ministarstvo kulture možda i prvi put u svom mandatu izbori se za autonomiju i sačuva kulturu kojoj Koraks i Petričić pripadaju“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari