Demokratska stranka ukazala je na to da će skole uskoro ostati bez nastavnika, navodeći da je broj prijavljenih maturanata za smerove koji školuju nastavnički kadar uglavnom jednocifren na svim univerzitetima u Srbiji.

Kako navode, na novosadskom univerzitetu za smer profesor matematike prijavilo samo tri kandidata na 50 mesta, da predaje fiziku želju je imalo dva kandidata, biologiju četiri, a hemiju samo jedan maturant.

Na beogradskom univerzitetu, prema navodima DS, za smer profesor matematike i računarstva prijavilo se samo osam učenika, dok pet maturanata želi da bude nastavnik hemije. Na niškom i kragujevačkom univerzitetu ne postoje na osnovnim studijama posebni nastavni smerovi.

U Kragujevcu se tek na drugoj ili trećoj godini studija odlučuje za modul, a za sve matematičke module se ukupno prijavilo svega 27 kandidata, a za sve module fizike samo sedam maturanata.

Pitanje je, kako naglašava DS, da li će bilo ko od njih, kada bude vreme za to, uopšte odabrati nastavni smer. Slično je i sa hemijom i biologijom.

Na Univerzitetu u Nišu se tek na master studijama studenti matematike i fizike opredeljuju za smer, među kojima su i profesorski. Veliko pitanje je koliko će od 17 kandidata na matematici i samo šest na fizici izabrati kasnije da budu nastavnici.

„Kada čitavu deceniju ponižavate i sistematski uništavate obrazovani sistem, onda je potpuno prirodna posledica da malo ko želi da bude profesor. Plate nastavnika ispod republičkog proseka i višegodišnji rad na određeno su glavni uzroci propasti obrazovnog sistema. Pitamo Vladu Srbije ko će predavati našoj deci? Od ministra Ružića tražimo tačan broj onih koji sada predaju u osnovnim i srednjim škola bez odgovarajućeg obrazovanja. Taj broj je već sada veliki, a za par godina će zbornice biti prazne. Demokratska stranka je i ranije tražila da Vlada Srbije usvoji mere koje će zaustaviti pad interesovanja za profesorske smerove, ali je očigledno da je njima obrazovanje na poslednjem mestu. A kako i ne bi bilo, jer je za njihovo održanje na vlasti – upravo obrazovanje najveća pretnja,“ zaključio je predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za obrazovanje Goran Radojev, a prenosi Informativna služba DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari