DS: Uskoro škole ostaju bez nastavnika 1Foto: FoNet

Demokratska stranka ukazala je na to da će skole uskoro ostati bez nastavnika, navodeći da je broj prijavljenih maturanata za smerove koji školuju nastavnički kadar uglavnom jednocifren na svim univerzitetima u Srbiji.

Kako navode, na novosadskom univerzitetu za smer profesor matematike prijavilo samo tri kandidata na 50 mesta, da predaje fiziku želju je imalo dva kandidata, biologiju četiri, a hemiju samo jedan maturant.

Na beogradskom univerzitetu, prema navodima DS, za smer profesor matematike i računarstva prijavilo se samo osam učenika, dok pet maturanata želi da bude nastavnik hemije. Na niškom i kragujevačkom univerzitetu ne postoje na osnovnim studijama posebni nastavni smerovi.

U Kragujevcu se tek na drugoj ili trećoj godini studija odlučuje za modul, a za sve matematičke module se ukupno prijavilo svega 27 kandidata, a za sve module fizike samo sedam maturanata.

Pitanje je, kako naglašava DS, da li će bilo ko od njih, kada bude vreme za to, uopšte odabrati nastavni smer. Slično je i sa hemijom i biologijom.

Na Univerzitetu u Nišu se tek na master studijama studenti matematike i fizike opredeljuju za smer, među kojima su i profesorski. Veliko pitanje je koliko će od 17 kandidata na matematici i samo šest na fizici izabrati kasnije da budu nastavnici.

„Kada čitavu deceniju ponižavate i sistematski uništavate obrazovani sistem, onda je potpuno prirodna posledica da malo ko želi da bude profesor. Plate nastavnika ispod republičkog proseka i višegodišnji rad na određeno su glavni uzroci propasti obrazovnog sistema. Pitamo Vladu Srbije ko će predavati našoj deci? Od ministra Ružića tražimo tačan broj onih koji sada predaju u osnovnim i srednjim škola bez odgovarajućeg obrazovanja. Taj broj je već sada veliki, a za par godina će zbornice biti prazne. Demokratska stranka je i ranije tražila da Vlada Srbije usvoji mere koje će zaustaviti pad interesovanja za profesorske smerove, ali je očigledno da je njima obrazovanje na poslednjem mestu. A kako i ne bi bilo, jer je za njihovo održanje na vlasti – upravo obrazovanje najveća pretnja,“ zaključio je predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za obrazovanje Goran Radojev, a prenosi Informativna služba DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.