Dubravka Stojanović: Vlast koristi taktiku terorističkih organizacija 1Foto: Stanislav Milojković

Inicijativa Nije filozofski ćutati nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu osudila je prekomernu upotrebu sile od strane policije na nedavnim protestima, i uputila zahtev da se javno iznesu informacije o broju i identitetu uhapšenih, precizno utvrde izazivači nereda na demonstracijama i odgovorni za neprofesionalno ponašanje policije.

Takođe je tražila hitno oslobađanje uhapšenih.

Profesorka na Filozofskom fakultetu, istoričarka Dubravka Stojanović, ocenjuje za Danas da je vlast namerno koristila prekomernu upotrebu sile kako bi poslala jasnu poruku da se nikakvi, čak ni mirni protesti, ubuduće neće tolerisati.

– Njihova taktika se može uporediti sa taktikom terorista, od 70-ih pa naovamo. Do tada su teroristi išli protiv simbola represije – policije ili vojske, a onda su udarili samo nemoćne. Dobar teroristički napad je onaj u kome su poginuli žena, deca, civili – nedužni. Napadanje slabijih i nemoćnijih je najveći uspeh terorista, jer tada se društvo potrese i uplaši – ukazuje Stojanović. Prema njenim rečima, ovdašnja vlast je namerno pokazala represiju prema građanima, devojkama, prema onima koji sede na klupici, da bi pokazala da ne preza ni od čega.

– Znači, nećemo hapsiti huligane već studente, sociologe i ostale mirne građane da bismo svima poslali poruku za ubuduće, da ne prezamo ni od čega, ne prezamo ni od nasilja i da ne tolerišemo proteste, čak ni nenasilne. Oni se nisu uplašili, protest nije bio organizovan, nije bilo govornika, opozicija nije uspela da se artikuliše. Protesti nisu bili pretnja za vlast, ali je vlast pokazala ozbiljnu pretnju svim budućim protestima – ističe naša sagovornica.

Upitana zbog čega je određen broj sudija uhapšenima sudio po istom šablonu, za navodno psovanje policajca gde je taj policajac jedini svedok, donoseći presude od 30 dana zatvora, Stojanović kaže da nije problem naći ljude koji će uraditi ono što zahteva vlast, i to u svim segmentima društva.

– Vidimo šta se događa sa Kriznim štabom. To je jedan od primera. Ali ono što je važno je da se poslednjih meseci sve to ogoljuje. Problem je bio pre dve godine, kada su počeli protesti „1 od 5 miliona“, reći takve stvari u trenutku kada je bio mnogo veći strah, ali i mnogo veća hipnotisanost društva. Sada postepeno sve postaje jasnije. Ma koliko je ovo tragično, i sa tužilaštvom i sa prekršajnim sudovima koji su donosili kopi-pejst presude, važno je da se u ovoj fazi kao društvo osvestimo, i da je vreme za buđenje i organizaciju otpora – naglašava Stojanović. Dodaje da to neće biti lako i zbog zarobljenosti medija, ali pre svega zbog nesposobnosti opozicije.

– Oni su prvo ugušili medije. To je potpuno jasno. Međutim, upravo u tim okolnostima i jeste veština naći načine da se oglasi sve veći broj pojedinaca i organizacija. Zato se mi kao Filozofski fakultet i javljamo da bismo rekli još smo živi, pratimo vas, gledamo vas i reagujemo. Ipak, kao najveći problem vidim potpunu dezorganizovanost opozicionih stranaka, jer su one te koje to moraju da kanališu, artikulišu poruku, i dobace u javnost. Nema uspešnih demonstracija i nema uspešnog otpora bez dobre organizacije – zaključuje Dubravka Stojanović.

Inicijativa Nije filozofski ćutati nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu istakla je da se stanje demokratije i građanskih prava u srpskom društvu već godinama svakodnevno pogoršava, dok jačaju autokratija, netolerancija prema neistomišljenicima i nasilje.

„Pandemija korona virusa pružila je priliku režimu za pojačanu represiju koja je eskalirala u otvoreno nasilje tokom poslednjih demonstracija izazvanih pretnjom predsednika da će ponovo „zatvoriti“ sve građane. Kako se vidi iz mnogobrojnih snimaka, policija je prekomerno upotrebila silu, hapsila i tukla demonstrante, mnogobrojne posmatrače i slučajne prolaznike. Između ostalih, prebijena je mlađa osoba sa autizmom u Novom Sadu, a uhapšeni su i pojedini naučni saradnici i studenti Univerziteta u Beogradu. Do danas nisu objavljene informacije o broju uhapšenih, već se samo povremeno objavljuju vesti o izrečenim drakonskim merama. Sve su to neoborivi dokazi da je režim spreman na sve u odbrani vlasti, što jača zebnje od mogućnosti tragičnog raspleta političke krize u Srbiji“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Univerzitet da zaštiti studente

– Tražimo od uprave Univerziteta u Beogradu da reaguje i zaštiti uhapšene i osuđene studente i saradnike u svim slučajevima u kojima ne postoje dokazi za nasilničko ponašanje navodnog počinioca, kao i u svim slučajevima u kojima tokom suđenja nisu poštovana elementarna ljudska prava osuđenih. Podržavamo akcije i proteste Krova nad glavom, A11 i svih organizacija i pojedinaca koji se bore za oslobađanje uhapšenih – navodi se u saopštenju Inicijative Nije filozofski ćutati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari