Prodaja fabrike nameštaja Blagotin iz Belušića, iako prvobitno planirana da se obavi za 20 miliona dinara, obustavljena je zbog duga koji ta fabrika ima prema Agrobanci. Stečajem fabrike Blagotin bez posla je ostalo više od 100 zaposlenih, a ponovnim puštanjem u rad planirano je zapošljavanje 50 radnika.


Dragan Prodanović, predsednik opštine Rekovac, objašnjava za Danas da je direktnom pogodbom sa fabrikom za proizvodnju specijalne opreme Goša a.d., dogovorena prodaja fabrike za 20 miliona dinara.

– Međutim, Agrobanka, koja je član Odbora poverilaca odbila je ponudu zbog duga od dva miliona dinara koji fabrika ima prema ovoj banci. U fabriku dugo godina nije ulagano, mehanizacija je zastarela i ponuda od 20 miliona dinara koju smo dobili za nas bila je odlična. Ipak, zbog odluke Agrobanke, prodaja je sada obustavljena i vraćena na početak, naglašava Prodanović. Prema njegovim rečima Agrobanka nalazi se u četvrtom redu poverilaca.

– Na prvom mestu su obaveze koje fabrika ima prema državi, nakon toga sledi opština i dugovanja prema radnicima, a dug prema Agrobanci nalazi se tek na četvrtom mestu, ukazuje Prodanović.

Sa druge strane Miodrag Veljković, direktor filijale Agrobanke u Ćupriji, kaže za naš list da fabrika Blagotin ovoj banci ne duguje dva miliona, već 5,8 miliona dinara.

– Vrednost Blagotina procenjena je na 72 miliona dinara, a kupac je ponudio 20 miliona, što je za nas neprihvatljivo. Dugovanja fabrike iznose više od 400 miliona dinara i ukoliko bi se ona prodala za 20 miliona dinara, Agrobanka ne bi izmirila svoja potraživanja, naglašava Veljković. Prema njegovim rečima i ostali članovi Odbora poverilaca, među kojima je je i Zastava Kragujevac ponudu od 20 miliona dinara smatraju neprihvatljivom.

Sve veća nezaposlenost

Rekovac spada u opštine iz kojih mladi odlaze i koja ima najvišu stopu nezaposlenosti, te je sa stanovnike ovog mesta dolazak malih investicija od velike koristi. Loše privatizacije, prodaje i stečajevi već privatizovanih firmi doveli su do slabljenja privrede zbog čega je više od 1.000 ljudi u opštini koja broji svega 13.500 stanovnika nezaposleno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari