Dugoročna zaštita od poplava 1

Evropska unija finansiraće izgradnju obaloutvrde na Savi i Drini u ukupnoj dužini od 26 kilometara, a vrednost radova je oko deset miliona evra.

Regionalni IPA projekat „Mačva: Sava – Drina“ obuhvata izgradnju obaloutvrde kod Čevrntije na Savi u dužini od 5,3 kilometra, sa vrednošću radova od 3,5 miliona evra, kao i obaloutvrde na Drini od Banovog Broda do Crne Bare, u dužini od 10,8 kilometara sa vrednošću radova od 3,9 miliona evra.

Ovo su i najslabije tačke odbrane od poplava duž ove dve reke, a radovi će trajati 18 meseci. Izvode ih VD „Jugokop Podrinje Šabac“ i „Drava – Podjetje Ptuj“.

Na prijemu u Gradskoj kući zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović istakao je da je Gradska uprava preduzela sve što je u njenoj nadležnosti u vezi s ovim projektom i da se pokazala kao pouzdan partner Evropskoj uniji. Završetkom ovog projekta dugoročno će biti zaštićeno područje Mačve na površini od 30.000 hektara sa 19 naselja.

Nakon velikih poplava 2014. godine, kada je poplavljeno nekoliko hiljada hektara zemlje i načinjena šteta od milijardu dinara – srećom Sava nije preplavila nasip – ovo je važan korak u prevenciji od poplava.

Šabac je već realizovao nekoliko projekata sa Evropskom unijom: izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalna deponija, u šta je uloženo oko 20 miliona evra, a takođe je realizovan projekat zajedno sa Slavonskim Brodom u vrednosti od oko pola miliona evra kojim je nabavljena značajna oprema: čamci za spasavanje, crpne pumpe, terenska vozila kao i medicinska oprema za zbrinjavanje stanovništva.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izrazio je veliko zadovoljstvo što je ponovo u Šapcu, gde je prisustvovao svečanom početku rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i uručenju opreme za zaštitu od poplava.

– Sadašnji projekat je važan korak za prevenciju od poplava, jer smo svedoci promene klime i nepovoljnih posledica. Od 2014. godine Evropska unija uložila je 172 miliona evra za sanaciju šteta na poplavljenim područjima u Srbiji, a sada je na redu segment prevencije. Evropska unija, pored materijalne pomoći, zalaže se i za visoke civilizacijske vrednosti. Ove godine dala je dodatni stimulans pridruženju zemalja Zapadnog Balkana na samitima u Sofiji i Londonu. Za brži put potrebno je da zajedno radimo, od oblasti privrede do vladavine prava. Zadovoljstvo mi je što u Šapcu nalazim istomišljenike i što su ovde realizovani značajni projekti koje je pomogla Evropska unija – istakao je Fabrici.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac ukazao je da je rad na ovom projektu započeo još 2015. godine, a država je pokazala da je spremna da svim kapacitetima radi na prevenciji od poplava: – Potez Banov Brod – Crna Bara je najranjiviji deo odbrane i srećom 2014. godine nasip nije probijen. Mačva je ranjiv sistem i ovo je istorijski poduhvat trajne zaštite od poplava – rekao je Beserovac.

Narodni poslanik Dušan Petrović podsetio je da je čitav javni život u Šapcu okrenut evropskim vrednostima.

– Ovde se poštuje parlamentarni život i rad gradske skupštine je za svaki respekt. Ovde su mediji slobodni, nema političkih uticaja na pravosuđe i policiju, i nije slučajno što je Šabac najznačajniji korisnik i realizator projekata Evropske unije. U Šapcu postoji čvrsto opredeljenje za evropske vrednosti i sigurno da ni u Srbiji ne može biti bolje ako se te vrednosti ne primenjuju u celosti.

Glavni inženjer u JP „Srbijavode“ Zvonimir Kocić napomenuo je da je rok izgradnje od 18 meseci realan i izvodljiv. Posebno je značajno što u realizaciji učestvuju referentne i dokazane firme, a tu je i kvalitetna stručna kontrola radova.

Ministar Nedimović poranio

Iako je po protokolu bilo predviđeno obraćanje novinarima u 13 časova na lokaciji Kalenića Revenica, dvadesetak kilometara od Šapca, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to je obavio znatno ranije, tako da su pojedine medijske kuće ostale bez njegove izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari